Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС намери начин да осигури пари за Украйна, въпреки ветото на Унгария

24 юни 2024, 10:27 часа
Реклама

Европейският съюз откри начин как да заобиколи Унгария по въпроса за подкрепата на Украйна.  ЕС разработи юридически път, за да заобиколи ветото на Унгария за закупуването на оръжие за Украйна за сметка на доходите, получени от замразени руски активи през тази година. Това може да разчисти пътя на Г-7 за изплащането на Киев на 50 млрд. долара, пише Financial Times.

Реклама

Сложен, но работещ път

Жозеп Борел заяви пред изданието, че тъй като Унгария се е въздържала от предварителната договорка за получаване на доходи от замразените руски активи тя "не е длъжна да участва във вземането на решение за използването на тези пари". Той допълни още, че "този път е сложен, както и всяко юридическо решение, но работи."

Още: Ранен си - убивам те: Глупост в руската армия. Падна ли крепост на ВСУ до "Пътя на живота"? (ВИДЕО)

Бъдещи постъпления

Заобикаляйки Будапеща може да се отстрани препятствието, което да усложни усилията на Г-7 за привличането на 50 млрд. кредит за Киев до декември, който трябва да бъде изплатен за сметка на бъдещи постъпления. 

Решаващо значение

Юридическият път, който ще се обсъди от външните министри на ЕС, ще има решаващо значение за ефективността на споразумението кредитът да бъде отпуснат до края на годината.

Още: Руска атака в Одеса, има пострадали (ВИДЕА)

Унгария все още може да блокира санкциите на ЕС, според които са блокирани руските активи, защото решението трябва да бъде единодушно възобновявано на всеки шест месеца от 27-те страни членки на ЕС.

"Вие, украинците, сте луди!": В разгара на бомбардировките в Украйна откриха първия си музей на порцелановите фигури

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес