Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС може да разреши лечението с "ремдесивир" до дни

18 май 2020, 13:39 часа • 2570 прочитания

Възможно е условно разрешение за употреба на лекарството „Ремдесивир“ да бъде дадено в близките дни, заяви днес изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата Гуидо Рази пред комисията по околна среда, обществено здраве безопасност на храните в Европейския парламент.

"Ремдесивир" получи разрешение от американската агенция за храните и лекарствата за лечение на болни от коронавирус в САЩ.

В края на април бяха публикувани изследвания на сайта на СЗО, които показваха, че препаратът срещу Ебола, се е провалил като лечение за COVID-19. На някои от тестванитепациенти дори е причинил допълнителни усложнения. Публикацията остана на сайта на организацията няколко часа, след това бе изтрита, а от СЗО обясниха това с "грешка". На този етап проучването е било в етап на експертна оценка. 

"Черновата бе предоставена на СЗО от авторите на изследването, бе публикувана случайно на нашия сайт и бе изтрита веднага щом забелязахме грешката", заяви базираната в Женева организация, а компанията, разработила "Ремдизивир", "Гилеад сайънсис", заяви, че клиничните изпитания са били направени при некоректни условия.

"Важно е да се отбележи, че поради предсрочното прекратяване на изследването заради малкия брой доброволци (в изследванията са взели участие 237 души, от които 158 доброволци), то не придоби достатъчен мащаб, за да направи възможно правенето на статистически значими изводи", изтъква компанията в изявление, цитирано в статията на "Файненшъл таймс" тогава.

Днес обаче изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата Гуидо Рази поясни, че агенцията засега само е дала насоки за неговата състрадателна употреба, т.е. само за пациенти, които са в критично състояние и за които няма налично алтернативно лечение.

Една от целите на условното разрешение е избягване на възможните дълги процедури за регистриране на лекарството в ЕС, които да бъдат направени по-късно.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес