Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС изпрати на Украйна 1,5 млрд. евро, извлечени от парите на Путин

26 юли 2024, 15:05 часа • 1350 прочитания

Днес, на 26 юли, Европейският съюз предоставя на Украйна първото плащане в размер на 1,5 млрд. евро, генерирани от замразените руски активи. Новината обяви официално Европейската комисия.

Тези извънредни приходи са генерирани от оператори от ЕС и държани от централни депозитари на ценни книжа. Те бяха предоставени от белгийския депозитар Euroclear на Комисията като първа вноска на 23 юли. Сега парите ще бъдат насочени чрез Европейския механизъм за мир към Инструмента за Украйна, за да се подкрепят военните способности на страната и нейното възстановяване.

Замразяването на активите на Руската централна банка и извличането на печалби от тях е в резултат на санкциите на ЕС срещу Москва, приети след началото на агресивната ѝ война срещу Украйна. Извънредните приходи от тези активи не принадлежат на Русия, посочват от ЕК в прессъобщението си от днес.

Още: Bloomberg: ЕС представи два варианта за дългосрочно замразяване на руски активи

Пари от Путин за оръжия за Украйна

Забраната за трансакции, свързани с активите и резервите на Централната банка на Русия и свързаните с нея лица, води до извънредно и необичайно натрупване на парични средства и депозити в балансите на централните депозитари на ценни книжа от падежиращи финансови инструменти - това генерира извънредните приходи.

Снимка: iStock

Вследствие на предложенията на ЕК и топ дипломата на ЕС Жозеп Борел, през февруари 2024 г. Съветът на ЕС реши, че централните депозитари на ценни книжа, притежаващи активи и резерви на Централната банка на Русия на стойност над 1 млн. евро, които са били обездвижени в резултат на санкциите на ЕС, трябва да заделят извънредни парични салда, натрупани поради санкциите, и не могат да се разпореждат с произтичащите от това нетни приходи, генерирани от операторите на ЕС.

Още: Япония дава заеми за милиарди на Украйна, базирани на замразените руски активи

На 21 май 2024 г. Съветът на ЕС прие набор от правни актове, които позволяват използването на тези нетни приходи в полза на Украйна. Блокът реши 90% от печалбите от активите да се ползват за закупуване на оръжие за украинската армия. Унгария изрази съпротива, но ЕС намери юридически прийоми, с които да заобиколи поредното вето на Будапеща.

Общо Западът замрази около 300 милиарда евро руски активи от началото на войната. В Г-7 беше постигнато разбирателство на Украйна да ѝ се отпусне заем от 50 млрд. долара, който да бъде обезпечен от печалбите от тези активи. Вече се знае и коя страна колко от тези средства ще осигури: Има съгласие по колко милиарда ще отпуснат ЕС и САЩ за заема за Украйна от замразените руски активи.

"ЕС е на страната на Украйна. Днес ние превеждаме 1,5 милиарда евро, получени от обездвижени руски активи, за отбраната и възстановяването на Украйна. Няма по-добър символ или приложение на парите на Кремъл от това да направим Украйна и цяла Европа по-сигурно място за живеене", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Първият транш от извънредните печалби ще осигури конкретна подкрепа на място. По-специално, с 1,4 млрд. евро, отпуснати на Европейския механизъм за мир, ще финансираме придобиването на приоритетно военно оборудване, а именно противовъздушна отбрана, боеприпаси за артилерията - а също и чрез обществени поръчки за украинската отбранителна промишленост. Предоставяме не само военна подкрепа на Украйна, но такава, произведена в Украйна, като допринасяме за устойчивостта на Украйна в борбата с руската агресивна война", каза върховният представител по политиката на сигурност и външни работи на ЕС Жозеп Борел.

Още: Замразените руски пари: Саудитска Арабия с удар срещу ЕС в помощ на Путин

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес