Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС: Европа няма да спре заради германската криза

21 ноември 2017, 15:12 часа • 1414 прочитания

Въпреки провала на коалиционните преговори в Германия, Европейският съюз ще продължи с плановете си за реформи на еврозоната.

Това заяви говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас по време на пресконференция в Брюксел.

„Европа няма да спре на пауза по време на този период“, каза той. „Ще продължим напред с нашите предложения, както беше съобщено по-рано, за нов проект на европейски паричен съюз, насрочени за 6 декември, навреме за срещата на върха на еврозоната“, посочи той.

По думите на Схинас председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е разговарял в събота с германския канцлер Ангела Меркел и следи отблизо случващото се в Германия.

Лидерите на 27-те държави членки на ЕС, без Великобритания, трябва да се срещнат в Брюксел на 15 декември, за да обсъдят плановете за реформи на единната валута. Срещата е част от по-обширните планове на съюза за бъдещето след Брекзит, предаде БГНЕС.

Коментарът на Схинас идва, след като в края на миналата седмица стана ясно, че проучвателните преговори за коалиция в Германия завършиха без успех. Сега наред е германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който трябва да направи опит да изведе страната от кризата, без да се стига до нови избори.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес