Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС е открил как да заобиколи поредното вето на Орбан за Украйна

08 октомври 2024, 10:45 часа • 711 прочитания

Европейският съюз обсъжда начини за заобикаляне на ветото на Унгария върху решението за финансиране на военна помощ за Украйна на стойност над 6 милиарда евро. Едно от решенията вече е намерено, съобщава Bloomberg.

Още: Фицо се забърка в нов скандал - иска ракета да удари Брюксел (ВИДЕО)

Чрез Европейския механизъм за мир

Според източници на информационната агенция Европейската служба за външна дейност обмисля да позволи на държавите членки на ЕС да правят доброволни вноски в Европейския механизъм за мир. Това решение би позволило отпускането на средства от механизма въз основа на съгласието на вносителите, вместо да се изисква консенсус от всички държави членки.

Снимка: Getty Images

Все още не е ясно дали тази инициатива ще получи подкрепа, тъй като много решения на ЕС изискват консенсус. Източниците отбелязват, че посланиците на ЕС ще се срещнат във вторник - 8 октомври, за да обсъдят подробностите по плана.

Още: И рускините на война: Губернаторът на Белгород поощрява (ОБЗОР - ВИДЕО)

Защо Унгария блокира военната помощ?

В продължение на няколко месеца Унгария блокира финансирането на военна помощ за Украйна в размер на 6,5 млрд. евро в рамките на Европейския механизъм за мир. Това се дължи на опасенията на Будапеща, че средствата, които тя е внесла в механизма, могат да бъдат използвани за военна помощ за Украйна.

Неотдавна унгарският министър на външните работи Петер Сиярто заяви, че Унгария ще продължи да блокира решението за отпускане на 6,5 млрд. евро, докато Украйна не възобнови транзита на руски петрол от „Лукойл“: След врява в ЕК и заплахи към Украйна: Още повече руски петрол потече към Унгария и Словакия.

Унгарският премиер Виктор Орбан е печално известен в европейските страни с блокирането на средства на ЕС за Киев и позиция против налагане на повече санкции срещу Русия.

Източник: Bloomberg

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес