Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕП: Страните да вдигнат ограниченията, за да може Украйна да ползва западно оръжие срещу Русия

19 септември 2024, 14:12 часа • 772 прочитания

Докато Украйна чака официално разрешение от САЩ и Великобритания за удари по обекти в Руската федерация с далекобойни американски и британски оръжия, евродепутатите призоваха страните от ЕС да премахнат ограниченията върху използването на западни оръжейни системи, доставени на Украйна, срещу легитимни военни цели в Русия.

В резолюция, приета на 19 септември от Европейския парламент с 425 гласа „за“, 131 „против“ и 63 „въздържал се“, се посочва, че без да се отменят настоящите ограничения, Киев не може да упражнява изцяло правото си на самоотбрана. Така страната продължава да бъде изложена на нападения срещу своето население и инфраструктура.

Европарламентът подчертава, че недостатъчните доставки на боеприпаси и ограниченията за тяхното използване пораждат риск от подкопаване на положените досега усилия. ЕП изразява съжаление във връзка с намаляващия обем на двустранната военна помощ за Украйна от държавите от ЕС.

Още: Още 400 млн. евро допълнителна военна помощ от Германия за Украйна

ЕП иска още боеприпаси и ракети Taurus за Украйна

Евродепутатите отново призовават държавите членки да изпълнят ангажимента си от март 2023 г. за доставка на един милион боеприпаси на Украйна и да ускорят доставката на оръжия, системи за въздушна отбрана и боеприпаси, включително ракети Taurus - нещо, което канцлерът Олаф Шолц отказва.

Те също така потвърждават позицията си, че всички държави членки и съюзниците от НАТО следва колективно и индивидуално да се ангажират с военна подкрепа за Украйна в размер на не по-малко от 0,25% от техния БВП годишно.

Още: Зеленски и Фон дер Лайен се срещат утре в Киев

Снимка: Getty Images

Санкциите на ЕС трябва да бъдат поддържани и разширени

Резолюцията призовава Съвета на ЕС да поддържа и разшири политиката си на санкции срещу Русия, Беларус и държави извън ЕС. Наказателни мерки трябва да има и срещу компании, които предоставят военни технологии и технологии с двойна употреба на Русия, казват евродепутатите.

Те осиждат трансфера на балистични ракети от Иран в Русия и призовават за засилени санкции срещу Техеран и Северна Корея за участието им в подкрепа на войната на Москва срещу Украйна. Евродепутатите също така искат да добавят допълнителни китайски лица и фирми към списъка със санкции на ЕС, както и по-строги мерки за систематично справяне с проблема със заобикалянето на санкциите от установени в ЕС дружества, трети страни и държави извън блока.

Още: Зеленски: Планът ни за победа е готов, всичко е отработено

Конфискуване на руски държавни активи за компенсиране на щетите в Украйна

Евродепутатите призовават ЕС и неговите държави членки да работят активно за постигане на възможно най-широка международна подкрепа за Украйна и за намиране на мирно решение на войната, което трябва да се основава на пълно зачитане на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната.

Те също така разглеждат търсенето на отговорност за руските военни престъпления и репарации и други плащания от страна на Москва като съществени аспекти на всяко решение на конфликта. За тази цел евродепутатите призовават ЕС и единомислещите партньори да установят стабилен правен режим, позволяващ конфискуването на руски държавни активи, замразени от ЕС, като част от усилията за компенсация за огромните щети, причинени на Украйна.

Още: И без западни ракети Украйна стъжнява живота на Русия: с тях – още повече (ОБЗОР - ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес