Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕП против намесата на Русия в работите на Грузия, Молдова и Украйна

21 януари 2016, 17:07 часа • 3394 прочитания

Русия трябва да прекрати своето пряко и косвено участие в конфликти в Грузия, Молдова и Украйна, както и да спре вмешателството си в техните амбиции към ЕС. Това се казва в позиция на Европейския парламент (ЕП) в преглед на напредъка на реформите в тези страни, гласуван в четвъртък, съобщиха от ЕП.

Една година, след като трите държави ратифицираха споразумения за асоцииране и задълбочените и всеобхватни зони за свободна търговия с ЕС, евродепутатите подчертаха оставащите реформи, необходими на всяка страна, и отбелязват референдума в Холандия на 6 април относно споразумението с Украйна.

В резолюция, приветстваща напредъка на Грузия, Молдова и Украйна по „пътя на по-тясна политическа и икономическа интеграция с Европейския съюз“, евродепутатите призовават Русия да прекрати окупацията на Крим и незабавно да сложи край на всяко пряко или косвено участие в конфликтите на териториите на трите страни.

Те посочват, че грузинският износ за ЕС се е повишил с 15%, а молдавският – с 62% през първата година и очакват подобен растеж и от Украйна.

Докато подчертават, че тези страни могат да кандидатстват за членство в ЕС, ако отговарят на съответните критерии, евродепутатите посочват също така, че финансовата подкрепа от страна на ЕС е обвързана с условието за конкретни стъпки за реформа.

Грузия

Европейският парламент изразява загриженост във връзка с неблагоприятното въздействие върху медийния плурализъм в Грузия на случаи като този на дружеството за радио- и телевизионно разпръскване „Рустави 2“. Те подкрепят идеята за изпращане на експертна мисия от ЕС, която да наблюдава случая.

Те също така критикуват „неясните критерии за назначаване на прокурорите и следователите“, както и „неправомерния натиск, упражняван върху съдии от Конституционния съд на Грузия“, натиск, който беше установен и от Венецианската комисия на Съвета на Европа.

Молдова

Евродепутатите приветстват новоназначеното правителство на Молдова, което встъпва в длъжност след повече от година политическа нестабилност. Те също така осъждат кражбата на 1 млрд. евро от банковата система на страната и призовават отговорните за това да бъдат изправени пред правосъдието.

Украйна

ЕП осъди също така факта, че Руската федерация прекрати едностранно своето споразумение за свободна търговия с Украйна, въведе тежки търговски ограничения върху износа на Украйна за Русия. Те добавят и тревогата си относно икономическия и финансов застой на Украйна и повтарят нуждата от допълнителна финансова помощ от ЕС. Евродепутатите също така призовават държавите членки на ЕС да избягват строежа на нови газопроводи от Русия, които да заобикалят Украйна, като „Северен поток II“.

Членовете на ЕП очакват лидерите на Украйна да изпълнят своите задължения в борбата с „повсеместната“ корупция, която според тях остава най-голямото предизвикателство за реформите.

Евродепутатите също така отбелязват предстоящият нидерландски консултативен референдум относно споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна и „вярва, че решението на нидерландския народ ще се вземе въз основа на достойнствата на споразумението, като се признават неговите осезаеми въздействия върху ЕС и Нидерландия в частност“.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес