Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕП гласуват санкции срещу опасните шофьори, които не пребивават в страната, да се прилагат в целия ЕС

05 февруари 2024, 13:58 часа
Реклама

Във вторник евродепутатите ще гласуват проектоправила на ЕС за прекратяване на безнаказаността на опасните водачи, които не пребивават в страната, и за подобряване на пътната безопасност, съобщават от пресцентъра на Бюрото на ЕП в България.

Реклама

Понастоящем, ако водач загуби книжката си след пътнотранспортно нарушение в държава от ЕС, различна от тази, която я е издала, в повечето случаи санкцията се прилага само в държавата, в която е извършено нарушението, и няма ограничения в останалата част на ЕС.

Още: Шофьор лети с рекордните 235 км/ч в София

Съгласно предложените нови правила решенията за временно отнемане, ограничаване или отнемане на книжка на чуждестранно лице ще трябва да бъдат предадени на държавата от ЕС, която е издала свидетелството за управление, за да се гарантира, че решението за дисквалификация на водач се прилага във всички държави от ЕС.

Евродепутатите предлагат към списъка на тежките пътнотранспортни нарушения, като шофиране в нетрезво състояние или фатално пътнотранспортно произшествие, да се добави управлението без валидна книжка, което ще доведе до обмен на информация относно лишаването от право да се управлява МПС. Те също така искат ясни срокове за времето, в което държавите членки трябва да обменят информация за тези престъпления.

Още: Експерт по пътна безопасност: Невинаги повишаването на размера на санкциите води до най-положителния резултат

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес