Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еманюел Макрон назначи 73-годишния Мишел Барние за премиер на Франция

05 септември 2024, 15:15 часа • 862 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон назначи Мишел Барние, който е бивш европейски комисар, за министър-председател.

Бившият преговарящ за Брекзит става министър-председател на 73 години. Назначението му се случва в разгара на политическа криза, а деликатната му задача е да намери път през националното събрание, разделено на три блока.

73-годишният Барние, който е най-възрастният премиер в историята на съвременна Франция, е натоварен със задачата да сформира "обединяващо правителство в служба на страната", се казва в съобщението на президентството.

След изборите през юли лявата коалиция се очерта като най-голямата политическа сила във Франция, но с недостатъчно места за общо мнозинство. Центристката фракция на Макрон и крайната десница съставляват другите две големи групи в Националното събрание.

Консервативният бивш министър Ксавие Бертран и бившият премиер социалист Бернар Казньов бяха считани за първоначални фаворити за поста министър-председател. Но и двете фигури отпаднаха, тъй като математиката на новия френски парламент се изправи срещу тях.

Във Франция президентът назначава министър-председателя, чиято кандидатура може да бъде отхвърлена впоследствие от парламента. И Бертран, и Казньов рискуваха да бъдат изправени пред вот на недоверие, който можеше да получи подкрепа както от левия блок, така и от крайната десница, съобщава БГНЕС.

Още: Бивш френски премиер се кандидатира за президент през 2027 г.

Кой е Мишел Барние?

Снимка: Getty Images

Мишел Барние бе човекът, който изнесе на плещите си тежките преговори за Брекзит през февруари и създаде група, наречена "Патриот и европеец", за да събере съмишленици.

Дългогодишен член на дясноцентристката партия Републиканци (LR), той има дълга политическа кариера и е заемал различни високопоставени постове както във Франция, така и в рамките на ЕС, припомня BBC.

Още: Макрон търси подкрепа от бившите президенти Саркози и Оланд, за да се справи с 55-дневната криза

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес