Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕМА одобри употребата на ваксината на "Новавакс"

20 декември 2021, 17:55 часа • 4479 прочитания

Регулаторът за лекарства на ЕС днес одобри използването на ваксината срещу КОВИД-19 на базираната в САЩ компания "Новавакс" за лица на 18 и повече години, с което прокара пътя за пета ваксина срещу коронавирус в региона в момент, когато се разпространява вариантът Омикрон, съобщи Ройтерс.

Данни от две големи проучвания показват, че ваксината има ефикасност от 90 на сто, съобщи Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), допълвайки, че за момента има ограничени данни за нейната ефикасност срещу някои опасни варианти, включително Омикрон.

"След задълбочена оценка комисията на ЕМА за лекарства за употреба от хора заключи с консенсус, че че данните от ваксината са надеждни и отговарят на критериите на ЕС за ефикасност, безопасност и качество", каза регулаторът.

През последните седмици инфекциите с КОВИД-19 чупят рекорди в някои части на Европа , като правителствата и изследователите се борят да укрепят и подсилят защитата срещу бързо разпространяващия се вариант на коронавируса Омикрон, което доведе до нови ограничения преди празниците.

Одобрението за двудозовата ваксина с марка "Нуваксовид" идва доста преди евентуалното й разрешаване в САЩ, където "Новавакс" е трябвало да разреши производствени проблеми и се очаква да подаде заявление за одобрение до края на годината.

Регулаторният процес в ЕС също е отнел повече време от очакваното. Европейската агенция по лекарствата стартира плавна процедура по преглед на данните през февруари.

"Новавакс" и ЕС постигнаха предварително споразумение през декември 2020 г. за доставка на ваксината, но поради регулаторни и производствени проблеми окончателният договор за до 200 млн. дози беше подписан едва през август.

Днес компанията заяви, че ще започне да доставя ваксини на 27-те държави членки на ЕС през януари.

Препаратът получи първата си зелена светлина от регулатор в Индонезия миналия месец и очаква одобрение в Япония, където ще се произвежда и разпространява от "Такеда Фармасютикал".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес