Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експлозии в Славянск

12 май 2014, 12:03 часа • 15134 прочитания

Множество експлозии отекнаха рано тази сутрин в Славянск, бастион на въоръжения бунт в Източна Украйна, ден след сепаратисткия референдум, организиран от проруските бунтовници, предаде БГНЕС.

Сраженията бяха възобновени както почти всеки ден в селището Андеевка, на "фронтовата линия" на южния вход към града със 110 000 души население, обграден от украинските сили, които провеждат там голяма военна операция от 2 май, съобщи Стела Хорочева, говорителка на проруските бунтовници в Славянск.

Вячеслав Пономарьов, самопровъзгласил се за кмет на Славянск, съобщи, че 80% от населението на града му е участвало във вчерашния референдум за независимостта и допълни с широка усмивка "Ние сме доволни". Местният лидер на Комунистическата партия Анатолий Хмелевой, който организира референдума, заяви пред АФП, че очаква "90% "да" и подчерта, че "повечето хора, които са отишли да гласуват, са гласували с "да".

Той даде за пример село Маяк с 600 души население, където 93% от избирателите са се произнесли за независимостта на Донецката народна република, от която са част Славянск и околностите му. Ирина Маркина, която е член на местната избирателна комисия, даде да се разбере, че над 90% от участниците в референдума може да са гласували с "да".

Тя показа пред журналисти протокола от избирателна секция, в която от 1534 избиратели 1505 са гласували с "да", а само 23 с "не". "Практически във всички останали избирателни секции положението е същото", допълни Маркина. На въпрос дали ще има втори референдум, този път за обединение с Русия, Вячеслав Пономарьов отговори: "До три дни можем да организираме референдум, какъвто и да е той".

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес