Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екшън в Сърбия: Полицията застреля терорист в Нови пазар

18 август 2024, 16:07 часа • 3610 прочитания

Уахабият Рамович Беджан е убит при сблъсък с полицията в Нови пазар. Новината съобщи сръбският министър на вътрешните работи Ивица Дачич, предава РТС.

Мъжът е бил хазяин на джихадиста Милош Жуйович, който на 29 юни рани тежко полицая Милош Йевремович с арбалет пред израелското посолство. Припомнняме, че след случая пред израелското посолство Сърбия обяви червено ниво на опасност от тероризъм.

Преди това Рамович беше осъден на 13,5 години затвор за тероризъм и веднъж каза, че е подготвял терористична атака в Белград.

Подробности за екшъна 

Терористът е бил убит снощи при сблъсък с полицията в село Хотково близо до Нови Пазар. Акцията е извършена в село Хотково, откъдето е Рамович, но той не е бил в къщата си, а е открит в тази на няколкостотин метра от неговата, която е собственост на неговия зет Алдин Бирчович, престъпник от Нови Пазар, който в момента излежава присъда в затвора в Ниш.

"По време на ареста (Рамович) оказа съпротива, стреля по полицията, стреля три или четири пъти и членовете на специалния антитерористичен отдел го ликвидираха“, каза Дачич.

Дачич припомни, че Рамович е осъден на две години затвор за престъплението тероризъм през 2007 г. и че е изиграл ключова роля в радикализацията на Жуйович, който извърши терористичен акт в Белград на 29 юни, както и на други лица, като например Лазар Бръснарят от Сомбор, който наскоро също беше арестуван при съвместна акция на БСК, МВР и Прокуратурата за организираната престъпност заради основателното подозрение, че подготвя терористичен акт.

 „Това по някакъв начин е продължение на ежедневните действия, които имахме след терористичния акт тук в Белград, като гледаме на уахабитското движение и опасността, която съществува“, заключи Дачич. ОЩЕ: Белградската полиция арестува мъж с арбалет, опитал да нахлуе в местен участък

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес