Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК видя корупция и политически натиск върху съдебната власт в Сърбия и Северна Македония

24 юли 2024, 14:50 часа • 1124 прочитания

Съдебната власт в Сърбия и Северна Македония е подложена на политически натиск, а корупцията е висока във всички сфери в двете ни западни съседки. Това казват от Европейската комисия в годишния си доклад за върховенството на закона.

Още: "Няма напредък": Европейската комисия иска от България повече присъди за корупция по високите етажи

Албания, Черна гора, Северна Македония и Сърбия вече са част от доклада и от Мрежата на ЕС на звената за контакт по въпросите на върховенството на закона, което отразява напредъка, постигнат в съответния процес на присъединяване, или напредъка по отношение на върховенството на правото, посочват от ЕК.

Включването на тези страни, наред с държавите членки, ще засили подкрепата на ЕС за реформите в областта на върховенството на закона, ще подпомогне процеса на присъединяване и ще помогне за поддържане на устойчив модел на високи стандарти след присъединяването, смятат от Комисията.

Още: С критика към СЕМ: Европейската комисия отчете, че политическият натиск върху медиите в България остава

Сърбия - политически натиск върху съдебната власт

Политическият натиск върху съдебната власт и прокуратурата продължава да бъде силен в Сърбия, като Висшите съдебни и прокурорски съвети, правителството или парламентът не предприемат никакви или почти никакви последващи действия, отчита Еврокомисията в доклада си, цитиран от БГНЕС. Правителствени служители, включително на най-високо равнище, и членове на парламента продължават да правят неправомерни публични коментари по текущи разследвания и съдебни производства, в това число по отношение на работата на отделни прокурори и съдии. Въпреки че подобни коментари са в противоречие с кодекса за поведение на членовете на правителството и парламента, нито една от тези институции досега не е предприела ответни действия, гласи оценката на ЕК.

Това кореспондира с ниското ниво на доверие в независимостта на съдебната власт в Сърбия. Малко над 30 на сто от населението възприема нивото на независимост на съдилищата и съдиите като "добро".

Там все още липсва единна и централизирана система за управление на съдилищата, която да свързва делата в различните съдилища и прокуратури.

Още: САЩ: Москва дестабилизира Западните Балкани чрез етническо напрежение

Ситуацията с корупцията е подобна. Експертите и ръководителите на компании смятат, че нивото на корупция в публичния сектор е високо. В Индекса за възприятие на корупцията за 2023 г. на Transparency International Сърбия получава 36 от 100 точки и заема 104-то място в света.

Докладът допълва, че съществува риск от политически мотивирана намеса в корупцията по високите етажи на властта.

ЕК обръща внимание и на свободата на медиите, като посочва високите нива на насилие над журналисти и липсата на независимост на медиите като цяло.

Северна Македония - още от същото

В Северна Македония се забелязва ниско доверие в съдебната система, поради „усещане за намеса или натиск от страна на правителството и политиците". Само 25% от населението и 20% от дружествата възприемат нивото на независимост на съдилищата и съдиите като "добро".

Снимка: премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски, източник: ВМРО-ДПМНЕ

Още: "България призна македонския народ": Как в Скопие видяха срещата Главчев-Мицкоски?

Решенията за назначаване на прокурори от Съвета на прокурорите и на съдии от Съдебния съвет бяха критикувани от гражданското общество за това, че не са изчерпателно мотивирани и не се основават на обективни критерии.

Експертите и представителите на бизнеса смятат, че нивото на корупция в публичния сектор е високо. В Индекса за възприятие на корупцията за 2023 г. на Transparency International Северна Македония получава 42 от 100 точки и се нарежда на 76-о място в света. Високият риск от корупция продължава да преобладава в много области, като обществените поръчки и заетостта в публичния сектор са изложени на особен риск, допълват от ЕК.

Медиите в Северна Македония са оценени като тези в Сърбия.

Още: Мицотакис пред НАТО: Гърция има "оръжия" срещу упорството на Мицкоски

Албания е податлива на полицейска корупция

Ситуацията в Албания е подобна - ЕК забелязва продължаващ натиск от политици към съдебната система.

За разлика от Сърбия и РСМ, албанците в по-голям процент смятат съдебната си система за независима. 46% от населението и 45% от дружествата възприемат нивото на независимост на съдилищата и съдиите като "добро".

ЕК посочва, че недостигът на финансови и човешки ресурси, включително на магистрати, се отразява отрицателно на качеството на правосъдието.

Ситуацията с корупцията е горе-долу същата като при западните ни съседки. В Индекса за възприятие на корупцията за 2023 г. на Transparency International Албания получава 37 от 100 точки и заема 98-о място в света.

Полицията остава силно уязвима за корупция, за което свидетелстват големият брой жалби до Агенцията за полицейски надзор и арестите, въпреки някои антикорупционни усилия. Като цяло корупцията е широко разпространена в много области, включително по време на предизборни кампании, като превантивните мерки страдат от твърде сложната правна рамка и продължават да имат ограничено въздействие в уязвимите сектори, казват от ЕК за Албания.

Още: България ще финансира проекти на страни от Западните Балкани

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес