Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК готова да обсъди промени в плана ни за възстановяване

16 януари 2023, 22:50 часа • 1614 прочитания

Европейската комисия е готова да обсъжда промени в българския План за възстановяване и е запозната с решението на българския парламент за преразглеждането му. Това заяви говорителят на комисията Верле Нойц, предаде БТА. Той уточни, че България все още не се е обърнала официално към Брюксел.

Според гласувания от депутатите срок до 31 март вицепремиерът по еврофондовете трябва да внесе обосновано искане за промени в плана. Правилата за изменения да се правят само по изключение и съответната държава трябва да докаже, че не е в състояние да изпълни части или целия план. В случая с България става въпрос за ангажимента до 2026 г. да бъдат намалени с 40% вредните емисии от въглищните централи. Страната ни ще иска това да отпадне, а централите да работят без ограничение поне до 2038 година.

Заедно с това депутатите преформатираха и още проекти в плана. 1,5 млрд. лв. за изграждане на големи батерии за съхранение на 6000 мегаватчаса ток ще отидат за ВЕИ-та и батерии на бизнеса, но с безвъзмездна помощ 50% от стойността. Проектът за финансирането на 1,4 гигавата ВЕИ и батерии също бе променен. Той предвиждаше общо 2 млрд. лв. за изграждането им, като 668,9 млн. лв. са безвъзмездни. Решено бе парите да отидат за развитието на мрежите.

Заделените 342 млн. лв. за геотермална централа се разделят наполовина. 171 млн. ще бъдат пак за тях, но останалата половина ще отиде за енергийна ефективност.

Според Нойц преоценката се извършва по правилата за предварително одобрение - ЕК и Съветът на ЕС ще разполагат с няколко месеца, за да се произнесат. Дори променен, планът трябва да отговаря на всички изисквания, включително по отношение на това 37% от отпусканите пари да бъдат насочени към опазване на околната среда и да се изпълняват препоръките на ЕК. За България това включва изискването за постепенно изчистване на икономиката от въглеродно замърсяване, уточни говорителят на ЕК.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес