Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двама министри във Великобритания хвърлиха оставка

27 март 2024, 05:40 часа • 2000 прочитания

Двама министри подадоха оставки, с което нанесоха удар на британския министър-председател Риши Сунак, принуждавайки го да направи и други промени в кабинета, информира БГНЕС. 

Още: Сунак е платил повече от 630 000 долара данъци през 2023 г.

Оставките

Министърът на образованието Робърт Халфон и министърът на въоръжените сили Джеймс Хийпи също обявиха, че няма да се кандидатират за парламента на следващите общи избори, които трябва да се проведат не по-късно от 28 януари 2025 г.

Правителството обяви, че Лео Дохърти ще стане новият министър на въоръжените сили, а Люк Хол ще изпълнява длъжността министър на образованието.

Хийпи, който е парламентарист от 2015 г., обяви намерението си да се откаже от работата си като законодател и да се оттегли от поста си на министър по-рано този месец. В писмото си за оставка той похвали министър-председателя и го увери в "пълната си ангажираност" до края на мандата си в парламента.

Причините

С подаването на оставките Сунак направи някои други промени в управленските функции.

Нус Гани беше обявен за нов министър за Европа в Службата за външните работи, Британската общност и развитието. Кевин Холинрейк е повишен в държавен министър в Министерството на бизнеса и търговията, но запазва и отговорността си за пощенските въпроси.

Алън Мак става парламентарен заместник-държавен секретар съвместно в министерството на бизнеса и търговията и службата на кабинета.

Джонатан Гълис и Анджела Ричардсън са обявени за заместник-председатели на партията.

Още: Британският парламент одобри изпращането на бежанци в Руанда

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес