Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дюнерът може да изчезне от Германия?

26 юли 2024, 23:02 часа • 1812 прочитания

Месото е най-важно: то трябва да е агнешко или от теле на не повече от 16 месеца. Друго месо не може да бъде използвано за дюнер. Такова е настояването на Турската федерация по дюнерите. Тя е внесла искане в ЕС дюнерът да бъде защитен като "традиционен специалитет", което засяга не само месото, но и мариноването, нанизването му на шиша, както и точно определеното време за печене, информира германската обществена телевизия АРД.

Има и точни указания как трябва да бъде отрязано месото от шиша – отгоре надолу, на ивици от два до пет милиметра, със специален нож за дюнер с дължина от около 55 сантиметра. По отношение на другите съставки – хляба, соса и салатата – ограничения няма.

Изискванията са много детайлни

Още: Берлин и Анкара кръстосаха шпаги заради дюнери

Ако внесената заявка бъде удовлетворена, дюнерът ще влезе в една и съща категория с италианската моцарела или шунката серано – те са сред 90 защитени до момента от ЕС "гарантирано традиционни храни". Оттам следва, че те могат да се произвеждат и продават под съответното име само съгласно критериите, които са били утвърдени от ЕС по искане на заявителя.

Продавачите на дюнер в ЕС ще трябва в бъдеще да се съобразяват с тези критерии. А това или ще доведе до повишаване на цената, или ще се наложи промяна на името, посочва АРД.

Дали в бъдеще дюнерът ще се казва "въртящ се шиш"?

Може да се стигне дотам, че досегашните дюнерджийници в бъдеще да се казват "заведения за въртящи се шишове", ако искането от Турция се увенчае с успех, прогнозира германската обществено-правна медия. "Оттам нататък ще се наложи дюнерите да бъдат наричани другояче, ще се стигне до липса на прозрачност, трудности при разграничаването и правна несигурност", предполагат от Германския съюз на хотелиерите и ресторантьорите.

Още: Четирима в болница след вечеря с дюнер

Поради това оттам смятат, че актуалната инициатива от Турция е само във вреда на клиентите. "Тъй като във внесеното искане не става дума изрично за стандартите за качество, а за това какво се разбира в Германия под дюнер."

А в това отношение стандартите за качество в Германия са фиксирани в разпоредба още от 1992 година: тя предвижда делът на каймата в дюнерите да е максимум 60 процента. Пилешките дюнери изобщо не се споменават, макар междувременно да са широко разпространени.

Германия - центърът на дюнера в Европа

Дружеството на турските производители на дюнер в Европа със седалище в Берлин също се отнася по-скоро скептично към новите правила за защита, но засега се въздържа от официално изявление, пише АРД.

Още: Запечатаха дюнерджийницата, отровила децата в Розино

По данни на това дружество в Германия браншът има 2,4 милиарда евро оборот годишно, а в Европа като цяло – 3,5 милиарда. Експертката по защитата на потребителите Ана Кавацини, представителка на Зелените в Европарламента, смята, че в момента в обществения дебат има твърде голяма съпротива. "И това, че и много организации вече са изразили мнението си, ще окаже влияние."

Германската обществено-правна медия припомня тук обаче, че има и други хранителни продукти от държави извън ЕС, които са защитени в Европа като традиционен специалитет – например морската сол от Гвинея и турското кафе.

Много спорове във връзка с произхода

Федералната служба за селско стопанство и прехрана вече е отправила десет "обосновани възражения" от Германия срещу вписването на дюнера като гарантирано традиционен специалитет. Тези възражения ще бъдат предадени на Европейската комисия до 24 юли, пише АРД.

Още: Овладяно е състоянието на натровените с дюнери деца в Карловско

След това комисията ще започне консултативна процедура, която за период от шест месеца трябва да доведе до решение. Това едва ли ще е лесно, смята евродепутатката Марион Валсман: "Именно при дюнера има много спорове относно неговия произход. Така че не е ясно кой би трябвало да получи правата за интелектуална собственост". В крайна сметка Европейската комисия е тази, която трябва да вземе окончателното решение, включително на базата на препоръката на Европейската агенция за интелектуална собственост.

Валсман казва пред АРД, че е "много трудно въобразимо дюнерът да получи защитен статут на гарантирано традиционен специалитет, какъвто е например случаят с неаполитанската пица". Защото макар корените на дюнера да са в Турция, той става популярен благодарение на турските мигранти в Германия – и в различните си варианти почти се е превърнал в германско национално блюдо.

 

Източник: Дойче веле

Още: Ще изчезне ли обичан павилион за дюнери от кв."Изток" в София?

7-те най-вредни за сърцето храни

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес