Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дуда: Русия иска да превърне украинците в роби, войната й е колониална

16 юни 2024, 10:48 часа
Реклама

Русия води колониална война срещу Украйна. Тя иска да заграби украинските земи, да експлоатира украинските ресурси, да превърне украинците в роби и да ги унищожи като народ. Това каза полският президент Анджей Дуда на срещата на върха за мира в Швейцария.

"Тази война е не само брутална и изпълнена с престъпления. Тя е империалистическа и колониална по своята същност. Кремъл се опитва да направи украинците и техните деца роби, да експлоатира украинските ресурси, да унищожи тяхната култура и да лиши Украйна от правото да избира своя собствен път на развитие", каза полският лидер, цитиран от Укринформ.

Още: Ултиматумът на Путин е толкова нереалистичен и странен, че ще има обратен ефект: Американски дипломат 

Той припомни, че руската агресия срещу Украйна не бе предизвикана с нищо и продължава вече 28 месеца. През цялото това време руските окупатори извършват престъпления срещу човечеството в Украйна.

Дуда припомни също така, че Русия е наричана "затвор на народите".

"Русия остава най-голямата колониална империя в света, която, за разлика от европейските държави, никога не е преминала през процеса на деколонизация и никога не е успяла да се справи с демоните от миналото си", отбеляза полският президент.

Още: Путин: Преговори ще има само когато не остане и един украински войник в ДНР, ЛНР, Запорожието и Херсонска област (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес