Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дроновете не спят: Нов руски склад за боеприпаси е взривен, наложи се евакуация на руско градче (ВИДЕО)

18 септември 2024, 06:46 часа • 5067 прочитания

Поредна нощ на атаки с дронове между Украйна и Русия - и поредни сериозни последствия.

Най-зле изглеждат нещата в град Торопец, Тверска област - там явно е поразен голям склад за боеприпаси. Това е вторият такъв случай в рамките на денонощие, при който руски склад бива взривен след украинска атака: Прецизен удар: ВСУ вдигна във въздуха тонове руски боеприпаси

В официалния си канал в Телеграм губернаторът на областта Игор Руденя представя до болка позната версия - паднали отломки от дронове и те предизвикали пожар: 17 земетресения близо до Москва: Резултатът от взривени от украинците ракети, включително от Северна Корея (ВИДЕО)

Според руския информационен опозиционен телеграм канал ASTRA, атаката е срещу руското военно поделение 54169. То се намира в Торопец и вече е било атакувано от дронове поне два пъти, като последният случай преди тази нощ е от 5 май, 2024 година - тогава един дрон пада на територията на поделението и предизвиква пожар. Сега е ударено от два дрона, като и двата са се взривили - но регионалните власти и руското военно министерство не признават, че е имало директни удари.

Още: Нова атака с дронове срещу ключово руско военно летище (ВИДЕО)

Нещата обаче бързо лъснаха - местната администрация спешно огранизира евакуация в съседното на Торопец градче, Западна Двина, с население от 8000 души. В Торопец живеят 12 000 души. Един от профилите на публичната мрежа OSINT съобщава, че има вторични експлозии в склада за боеприпаси:

ASTRA събра и отзиви от Телеграм след решението - че местни жители се оплакват, че пенсионерите не могат сами да стигнат до площад "Базарни", който е посочен като начална точка на сбор, и не знаят как да се евакуират. Също така администрацията не предоставя никаква информация за как точно ще се извърши евакуацията:

Освен това - профилът OSINT Technical напомня, че през 2018 година руският генерал и руски военен зам.-министър Дмитрий Булгаков е заявил, че в склада в Торопец се побират до 240 тона оръжие, включително ракети. Булгаков разказва за склада през 2018 година, а през 2022 година е освободен от поста си:

Междувременно - вторичните взривове в склада продължават, а мониторинговата система на НАСА за отчитане на топлинни петна на повърхността на планетата FIRMS показва увеличаващите се пожари:

Отделно - най-малко 14 дрона са свалени над Брянска област, според губерантора на граничещия с Украйна регион Александър Богомаз. 7 украински дрона са били унищожени над западната част на Смоленска област, съобщи в Телеграм Василий Анохин, губернатор на областта, която граничи с Беларус. Руското военно министерство обобщи - 54 свалени дрона тази нощ, като 27 са над Курска област, 16 - над Брянска, 7 - над Смоленска, 3 - над Белгородска и 1 над Орловска.

Още: Мощна руска атака по Сумска област на Украйна - няма ток и вода, проблеми с болници и училища (ВИДЕО)

Руски удари в Украйна

Киевската военновременна администрация публикува информация в официалния си канал в Телеграм за руска атака с дронове срещу украинската столица. Няма обаче все още данни за щети и пострадали хора.

Град Запорожие също е бил подложен на масиран обстрел, главно с артилерия, предаде Укринформ, като цитира Иван Федоров, ръководител на регионалната военна администрация. При обстрела на Запорожка област са загинали двама души, според украинската армия.

Според официалната сводка на украинските ВВС, тази нощ Русия е изстреляла 52 дрона клас "Шахед" по цели в Украйна и 3 ракети Х-59/69. Свалени са 46 дрона, други 5 са "приземени" с електронно заглушаване, а последният е отклонен обратно към Русия. Ракетите също не са достигнали предварителните си цели заради електронно заглушаване, но са нанесли щети на селскостопански постройки.

Русия атакува с дронове украинския парламент, склад за боеприпаси пламна във Воронеж (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес