Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дронове по Суджа: Руснаците говорят за "активни сражения" по границата на Курска област (ВИДЕО)

06 август 2024, 09:44 часа • 2070 прочитания

През нощта на 5 срещу 6 август руският град Суджа в Курска област е бил обстрелван от украинска страна, а изглежда, че нещо се случва и по границата на региона с украинската Сумска област.

"Ранени са петима души, включително три деца. Те бяха откарани в Суджанската районна болница, където получават медицинска помощ. Няколко жилищни сгради са сериозно повредени. Когато ситуацията позволи, ще бъде извършена проверка по домовете", съобщиха от областната управа на Курска област.

Губернаторът Алексей Смирнов твърди, че са били свалени 11 дрона над региона. Местният Telegram канал "Курски бомонд" пък говори за 26 безпилотни машини към сутринта на 6 август. След полунощ са зазвучали сирени за опасност от ракетно нападение. Чули са се взривове. В самия град Курск са паднали отломки на няколко улици, като местните власти твърдят, че няма сериозни поражения. Атака с дронове е имало и в Белгородска област.

Още: В Русия расте истерия: С F-16 ще дадат на Украйна тактическо ядрено оръжие (ВИДЕО)

Боеве на границата

Местните войници пишат, че обстрелът на района на Суджа е продължил няколко часа, а сега се наблюдава засилване и на боевете по държавната граница. Градът е съвсем близо до границата с Украйна.

Може и украинските части да са навлезли на територията на Руската федерация, коментира украинският Telegram канал "Украйна сейчас". Руските доброволци, които се бият на страната на украинските сили - "Руски доброволчески корпус" и Легион "Свобода на Русия" - засега не съобщават нищо по темата.

По-късно местният Telegram канал "Курски бомонд" съобщи, че украинските въоръжени сили се опитали "да пробият към територията на Курска област, но граничната служба на ФСБ и бойците на руските въоръжени сили предотвратиха пробива" - думите са на губернатора Алексей Смирнов.

На границата с Курска област руските военни унищожили два вражески танка и нанесли удар по Сумска област, твърди руският пропаганден канал "Двама майори", без да предоставя доказателства.

"Двама майори" добавя: "Постъпва информация, че врагът се придвижва към Гончаровка в Суджанския район с техника. Сраженията продължават. Според наличните първоначални данни от няколко източника - врагът е успял да вкара на наша територия няколко единици бронирана техника. В направлението Куриловка и Гончаровка се опитва да пробие с оцелели танкове. Ситуацията остава трудна. Украинските въоръжени сили обстрелват град Суджа".

Украинските въоръжени сили се опитвали да пробият и в Белгородска област, пише Z-каналът "Записки на ветерана".

Още: Русия атакува с ракети Киев, вероятно "Кинжал"*

Още експлозии в Русия

Взривове има и на още места в Русия - експлозия в завода "Авангард" в Башкортостан (Башкирия), причинена от неизправен тръбопровод, доведе до три смъртни случая и разрушаване на заводска част, която произвежда отбранителни материали за Руската федерация.

Два безпилотни самолета са ударили през нощта електрическата подстанция "Кубан" в Тихорецк - в Краснодарския край на Русия, съобщи украинският Telegram канал "Кримски вятър". Подстанция "Кубан" 500 kV е построена през 2010 г. Тя снабдява с електроенергия 2,5 милиона жители на централните и югозападните райони на Краснодарския край.

Междувременно в самия Курск тази сутрин цари паника, защото градският транспорт е спрял - светофарите не работят, пише "Курски бомонд". Има и друга опасност - поредни сирени за ракетна тревога.

Още: В Южна Украйна: Граничари удариха с дрон руска комуникационна станция

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес