Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дрон с обсег 3000 км и 300 кг бойна глава: С това ли Украйна порази Татарстан? (СНИМКА)

04 април 2024, 16:45 часа
Реклама

Производственият завод за дронове "Шахед" и руската петролна рафинерия в Татарстан може да са били атакувани от украински безпилотни самолети Е-300 Enterprise. Това съобщи руският военен "Телеграм" канал Fighterbomber, който се поддържа от пилота от руските въоръжени сили Иля Туманов. Той се позовава на неназовани източници от Украйна.

Припомняме, че на 2 април украинските сили поразиха руска територия на около 1300 км от границата. Те удариха по общежития в икономическия център "Алабуга" в град Елабуга, Татарстан - намиращ се източно от Москва. Там има фабрика, в която Русия и Иран сглобяват дронове "камикадзе" клас "Шахед", използвани за масирани нападения по Украйна: Дрон удари зоната в Татарстан, където Русия и Иран правят дронове (ВИДЕО).

Освен това атака с дрон имаше и по петролна рафинерия в град Нижнекамск, пак в Татарстан: Дрон порази поредна руска рафинерия - този път на над 1000 км от Украйна (СНИМКА).

Какво могат Е-300 Enterprise?

Каналът Fighterbomber публикува снимка, на която се виждат два големи безпилотни самолета като тези, които удариха общежитието в Елабуга. Те имат сходен дизайн и форма на носа, но доста дебели опашки и различно разположение на колесника, анализира украинското издание "Фокус".

"Ако украинците не лъжат, рафинерията и общежитието в Елабуга са били атакувани от тези специално създадени безпилотни самолети. Обявеният обсег на действие е 3100 км. Теглото на бойната глава е 300 кг", пише каналът.

По-късно той актуализира публикацията и посочи: "Никакви такива хора не са летели в Елабуга", но не уточнява нищо за взрива в петролната рафинерия, намираща се в Нижнекамск.

Още: Дрън с дрон и взрив там, където Русия сглобява дронове "Шахед": Руски закани как Украйна нямало да ги уплаши (ВИДЕО)

Но първата снимка, която беше публикувана в социалната мрежа Facebook, беше от 2 април - на украинския военен експерт Михаил Жирохов. Той обясни, че на нея се виждат безпилотни самолети Е-300 Enterprise. Според автора именно те са атакували обектите в Татарстан, въпреки че много коментатори се усъмниха в тази версия. Публикацията на Жирохов вече е изтрита (вижте я тук).

E-300 Enterprise е създаден от украинската компания AeroDrone. Още през декември 2022 г. тя получи разрешение за експлоатация във въоръжените сили на Украйна. Както се очакваше, моделът се използва за доставка на тежки товари.

През 2023 г. съоснователят на AeroDrone заяви в интервю за DEV.ua, че E-300 Enterprise вдига полезен товар с тегло до 300 кг. Колкото по-далеч трябва да лети, толкова по-малко взривни вещества може да носи.

Още: "Като превземем Киев, край на хаоса с дроновете": Жалейки в Думата след ударите по Татарстан (ВИДЕО)

Други версии

По-рано се появиха и други версии за това кои дронове са атакували завода за "Шахед"-и в Елабуга. Руски канали предполагат, че става дума за украински дрон UJ-22 или самолет Aeropact A-22, преоборудван в дрон.

Съществува и предположение, че Украйна е изстреляла лек самолет като "Чесна", а преди това го е напълнила с експлозиви.

Още: Украинското разузнаване: Не сме атакували Татарстан с оръжия, произведени от Запада (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес