Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПА: Лидерите на ЕС се споразумяха за втори мандат на Фон дер Лайен

25 юни 2024, 17:18 часа

Лидерите на ЕС, които преговарят за най-високите постове в съюза, се споразумяха да номинират Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на Европейската комисия.

Реклама

Това предаде ДПА, позовавайки се на свои източници, участващи в преговорите.

Като част от сделката преговарящите се съгласиха също бившият португалски министър-председател Антониу Коща да бъде следващият председател на Европейския съвет, пише БТА.

Още: Politico: Фон дер Лайен бави лош за Италия доклад, за да спечели гласа на Мелони

Вероятно естонската министър-председателка Кая Калас ще бъде новият ръководител на външната политика на Европейския съюз.

Споразумението предхожда срещата на върха на лидерите на ЕС в четвъртък и петък в Брюксел, на която ще се реши кой да ръководи институциите на Европейския съюз през следващите пет години.

За да бъде номинирана, Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на "засилено квалифицирано мнозинство" от лидерите на ЕС, представляващи най-малко 20 държави и 65% от населението на Европейския съюз.

Кой я подкрепя?

Шестимата преговарящи бяха гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис и полският министър-председател Доналд Туск от ЕНП, испанският министър-председател Педро Санчес и германският канцлер Олаф Шолц от С&Д, както и френският президент Еманюел Макрон и нидерландският министър-председател Марк Рюте от "Рене".

В Берлин ръководителят на германските християндемократи Фридрих Мерц потвърди споразумението на лидерите преди заседанието на своята партия, в която членува и Фон дер Лайен.

"Това е добро решение, то отразява волята на избирателите", каза той, предаде БГНЕС.

Но макар че трите центристки групи представляват преобладаващо мнозинство от 27-те лидери на ЕС, има и политици, които изразиха несъгласие с решението.

Кой е против - засега

Италианският премиер Джорджа Мелони например смята, че успехът на изборите на нейната дясна група "Европейски консерватори и реформисти" (ЕКР), оформяща се като третата сила в парламента на ЕС, трябва да бъде отразен в ръководството на блока. Тя нарече "сюрреалистичен" факта, че ЕКР не е била взета предвид при преговорите за висшия пост.

Унгарският лидер Виктор Орбан също се изказа против сделката.

"Сделката, която ЕНП сключи с левите и либералите, противоречи на всичко, на което се основаваше ЕС", написа той в социалната мрежа X.

"Вместо приобщаване, тя посява семената на разделението. Висшите служители на ЕС трябва да представляват всяка държава членка, а не само левите и либералите!", заяви унгарският премиер.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес