Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доставката на F-16 от Белгия за Украйна: Графикът е скандален

13 юли 2024, 08:24 часа • 3617 прочитания

Украйна вече разполага с графици за доставка на изтребители F-16 от западните си съюзници, само че Белгия например е декларирала, че ще достави обещаните машини чак до края на 2028 година. Това стана ясно от думи на Игор Жовква, заместник-началника на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски пред Радио Свобода (програма "Свобода на живо").

"Ние наистина се нуждаем от толкова самолети, за колкото говори президентът ("Дори 50 самолета са нищо": Зеленски посочи от колко F-16 се нуждае Украйна). Имаме съответните декларации от нашите партньори относно броя на самолетите. За съжаление, графикът за доставка на някои държави е доста разтеглен във времето. Например Белгия е декларирала 30 самолета и това е в споразумението ни за сигурност с Белгия. Но Брюксел казва, че тези 30 самолета ще бъдат доставени до края на 2028 г., което за нас очевидно е неприемливо", каза Жовква.

Още: Дания с интересен отговор дали F-16 ще може да поразяват Русия

Пилоти и инженери

Той отбеляза също, че важен въпрос е увеличаването на броя на центровете за обучение на пилоти.

"Някой трябва да управлява тези самолети. Тези пилоти трябва да прилагат бойна тактика според типа самолет, в който ще работят. F-16 предполага съвсем различна бойна тактика. Ето защо говорим за това и в съответното изявление за F-16, което беше направено по време на срещата на НАТО, се казва, че партньорите ще работят за разширяване на броя на местата за украинските пилоти. И не само пилоти, впрочем. Инженерният състав също е много важен. А също и оптимизация, т.е. намаляване на времето за обучение. По време на война не можем да си позволим да преминем през този дълъг период на обучение, както може би е предписано в учебниците. Можем да го оптимизираме", обяви Жовква.

Той също така добави, че по време на срещата на върха на НАТО президентът Зеленски е имал срещи с лидерите на страните партньори, които са се съгласили да доставят самолетите.

"Обсъдихме тези сложни въпроси с тези лидери, които ни доставят самолети. Президентът се срещна с новия министър-председател на Нидерландия, имаше съответни срещи и с други лидери. Разбира се, това беше обсъдено и по време на срещата с президента Байдън, тъй като ролята на Съединените щати по въпроса за доставката на самолети също е много важна", подчерта заместник-ръководителят на кабинета на президента.

С какво всъщност ще разполага Киев?

На 10 юли Нидерландия и Дания, заедно със Съединените щати, информираха, че са в "процес на прехвърляне" на американски изтребители F-16 в Украйна. Беше съобщено, че украинските военни ще започнат да летят с F-16 това лято, но допълнителни подробности не бяха предоставени поради съображения за оперативна сигурност: САЩ, Нидерландия и Дания потвърдиха: ВСУ ще летят на F-16 до седмици (ВИДЕО)

Само че агенция Bloomberg публикува материал, в който нейни вътрешни източници твърдят, че Украйна може да получи само 6 изтребителя F-16 това лято и до 20 до края на годината. Можело и да има доставени между 15 и 24 самолета тази година, достатъчно за един ескадрон и далеч от това, от което страната се нуждае, за да се противопостави на руското въздушно превъзходство. А основната причина е страхът на западните съюзници, че Украйна не може да опази F-16 - няма достатъчно подготвена инфраструктура (писти, хангари), с които да ги обслужва, а малкото, което има, е уязвимо за руски атаки. Източник от НАТО коментира, че Украйна опитва да постигне по отношение на инфраструктурата за F-16 за няколко месеца това, което обикновено отнема 3-4 години: Русия накара украинците да се страхуват за своите бъдещи F-16 (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес