Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Дори 50 самолета са нищо": Зеленски посочи от колко F-16 се нуждае Украйна

10 юли 2024, 09:35 часа • 4933 прочитания

На Украйна няма да ѝ стигнат обещаните към момента от западните съюзници изтребители F-16. Това изчисли президентът Володимир Зеленски, говорейки в Института "Роналд Рейгън" във Вашингтон, където НАТО даде старт на срещата на върха.

Още: F-16 ще защитават Харков от руските бомби: Летният план на Украйна

Нужни са 128 изтребителя

Според него Киев се нуждае от поне 128 изтребителя F-16, за да се противопоставят украинските сили ефективно на Русия в небето. Броят на самолетите, обещан днес на Украйна от нейните съюзници, няма да може да промени радикално ситуацията на фронта, смята Зеленски.

"Проблемът с F-16 е в броя и датите на пристигането им. Русия използва 300 самолета дневно в операциите срещу Украйна. Имахме решение за 10-20, но дори да са 50, това е нищо", каза той, цитиран от УНИАН.

Още: Големият проблем за F-16 срещу най-ефективното руско оръжие в Украйна - умните бомби (ВИДЕО)

"Те (руснаците) разполагат с 300 самолета, а на нас ни трябват 128. Нашите съюзници разполагат с тези бройки. Следователно, докато не разполагаме с този брой самолети, няма да можем да се изравним с тях в небето, ще бъде трудно", добави президентът на Украйна.

Снимка: Getty Images

Нидерландия обеща да достави на Украйна 24 от своите изтребители от четвърто поколение, произведени в САЩ. Допълнителни F-16 са обещали Дания, Белгия и Норвегия. Последната ключова новина по темата е, че Нидерландия е завършила издаването на лицензи за износ на изтребителите, които ще бъдат доставени на Киев. Украйна чака първите самолети до края на лятото.

Още: Дания завърши обучението на първата група украински специалисти на F-16

И ПВО не е достатъчна

Зеленски коментира и обявеното от НАТО решение в първия ден от срещата на върха, че Киев ще получи допълнителни системи за противовъздушна отбрана. По думите му - нужни са още.

Още: "Още ПВО за Украйна": НАТО се мобилизира с военна помощ, дава и "Пейтриът"

"Руските нашественици използват различни нови оръжия, така че ние също трябва да напреднем и да предприемем сериозни стъпки по отношение на въздушната отбрана от различни видове", заяви държавният глава на Украйна.

Още: САЩ: Украйна да очаква добри новини за ПВО системите Patriot

"Благодаря ви за това решение (на съюзниците от НАТО - бел. ред.) за допълнителни системи Patriot. Те със сигурност ще помогнат. Това не е достатъчно, никога не е достатъчно", каза президентът, посочвайки последния ракетен удар по Киев на 8 юли, когато бе поразена детската болница "Охматдит".

Още: Украинската прокуратура: Решението за атаката по "Охматдит" е взето от висшето ръководство на Русия

Зеленски поиска от САЩ да вдигнат ограниченията за американските оръжия

„САЩ трябва да позволят на украинските сили да използват американски оръжия за нанасяне на удари по военни цели в Русия и окупирания Крим“, каза още Зеленски. "Представете си колко много можем да постигнем, когато всички ограничения бъдат премахнати".

Щатите дават на Киев да обстрелва цели на руска територия с американски оръжия, но само там, откъдето силите на диктатора Владимир Путин нападат Украйна, и на не повече от 100 км навътре в Русия.

"Ние можем значително да ограничим действията на Русия в Южна Украйна и да изтласкаме окупатора оттам, ако американското ръководство ни помогне с необходимите възможности за нанасяне на дълбоки удари по руската армия и логистика в нашия украински Крим", каза Зеленски.

Още: Полша ще може да сваля руски ракети и дронове над Украйна, обещава още изтребители (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес