Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Долната камара на Полша определи Русия за държава спонсор на тероризма

15 декември 2022, 01:28 часа • 1150 прочитания

Сеймът, долната камара на Република Полша, определи Руската федерация за държава спонсор на тероризма, се казва в изявление на официалния уебсайт на камарата, предаде БГНЕС. 

В документа се посочва, че Русия "системно нарушава правата на човека, международното право и Устава на ООН, както и редица други задължения", "извършва анексиране на територии на други държави, въоръжени нападения, военни престъпления и геноцид" и "предприема враждебни икономически действия, особено в енергийната сфера".

В резолюцията се допълва, че Русия е "пряко отговорна за свалянето на самолета на малайзийските авиолинии (полет MH17) през юли 2014 г., когато загинаха 298 пътници и членове на екипажа", както и за "катастрофата на самолета на полските военновъздушни сили (полет 101) в Смоленск през април 2010 г., при която загинаха 96 души на борда, включително президентът на Република Полша Лех Качински, полски държавни служители, висши военни командири от Полша и НАТО и членове на полския парламент".

Следете развитието на войната в Украйна тук

"Зверската и незаконна агресия на Руската федерация срещу Украйна продължава. Руските военни извършват нападения на цялата завладяна територия, при които са убити хиляди хора, включително много деца. Руската федерация и подчинените ѝ структури и въоръжени формирования извършват терористични актове срещу гражданската инфраструктура, екзекуции по бързата процедура и отвличания, сексуално насилие и изтезания, откъсване на деца от семействата им с цел да бъдат подложени на русификация, масови депортации на населението, насилствено призоваване на украински граждани в руските въоръжени сили и разграбване на имущество. Русия нееднократно нарушава Женевската конвенция за третиране на военнопленници", пишат депутатите.

Сеймът също така заяви, че Руската федерация е извършила акт на международно пиратство, като е "блокирала с военни средства украински пристанища и е парализирала морските комуникации по маршрутите, водещи до тях, без да е обявила война".

"Като опожаряваше и разграбваше украинските земи и дълго време не позволяваше на Украйна да изнася земеделски култури, тя донесе призрака на глада в много страни в Африка и Азия", подчертава документа.

Камарата подкрепи независима и суверенна Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници, приветства резолюцията на Сената за признаване на властите на Руската федерация за терористичен режим и резолюцията на Европейския парламент за признаване на Руската федерация за държава, спонсор на тероризма. "Руската федерация трябва да бъде изолирана на международната арена", заяви Сейма.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес