Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Документ на белгородските власти показа как Русия сама продължава да се бомбардира

01 юли 2024, 15:09 часа

Документ, съставен от отдела за извънредни ситуации на руския град Белгород, показва, че Русия е хвърлила бомби на собствената си територия близо 40 пъти за една година. Най-вероятно това е станало поради неизправни системи за насочване, съобщи на 1 юли американското издание The Washington Post, което е получило документа.

Реклама

Предполага се, че той регистрира 38 инцидента през годината от април 2023 г. до април 2024 г.

Още: Белгород е без ток след атака с дрон по ключови подстанции (ВИДЕО)

Дефектни бомби

Експертите смятат, че случайните взривове са причинени от дефектни боеприпаси. Руслан Левиев, военен експерт от Conflict Intelligence Group, казва, че "определен процент от руските бомби са дефектни". "Смятаме, че тези случайни изхвърляния са причинени от ненадеждността на тези комплекти - нещо, което изглежда, че не притеснява военновъздушните сили", добавя Левиев пред The Washington Post.

Снимка: ASTRA

Още: Раздават пожарогасители на белгородчани, за да гасят сами пожарите от дроновете (ВИДЕО)

По-рано са докладвани няколко случая на поражения от руски боеприпаси в Белгородска област, най-вече един през април 2023 г., който води до огромен кратер в центъра.

На 12 май експлозия води до частично срутване на жилищна сграда в Белгород, при което загиват 17 души. Кремъл обвини за това украинска ракета, но изследователите на OSINT заключиха, че става въпрос за руска бомба.

Още: Руска провокация ли бе взривът в жилищния блок в Белгород? (ВИДЕА)

Документът, получен от WP, показва, че подобни събития са много по-разпространени, отколкото се смяташе досега. Много от бомбите не се взривяват и падат в по-слабо населените райони около града, като понякога се откриват дни по-късно от цивилни.

За 4 дни: 9 бомби и една ракета

През последните 4 дни руските въздушно-космически сили са хвърлили още 9 бомби FAB (ФАБ) и са изпуснали една ракета Р-77 в Белгородска област. Повредени са 5 къщи, съобщават източници на независимия руски Телеграм канал ASTRA.

На 28 юни в областта бяха открити едновременно 4 ФАБ - в района на селата Крутой Лог, Нова Таволжанка, Доброе и в близост до жилищна сграда на улица "Виноградна" в село Крутой Лог. И при четирите случая никой не е пострадал.

Още: Украйна удари руски военни обекти в Белгородска област (ВИДЕО)

На 29 юни за първи път е открита паднала бомба ФАБ-3000 - в поле в района на Шебекино, предградие на Белгород. Въздушната бомба се е взривила. Тъй като падането е станало в полето, не избегнати жертви и наранявания.

На същия ден една ФАБ-250 се е разбила в близост до жилищни сгради в село Разумно. Повредени са 5 жилищни сгради, няма пострадали.

Пак в този ден ракета Р-77 пада в полето край село Камизино. Никой не е пострадал, съобщиха източници на ASTRA от службите за спешна помощ в региона.

На 30 юни са открити ФАБ в село Пристен, в поле в Белгородска област и в района на село Бочковка. Няма пострадали.

Още: Ето това е "точност": 3 месеца - 53 руски авиобомби по самата Русия

По този начин общият брой на бомбите, хвърлени от Русия върху собствените и окупираните от нея украински територии, достигна най-малко 119 през март, април, май и юни 2024 г., твърди източникът. Интересното е, че Белгород спечели първо място в класацията на най-безопасните градове в Руската федерация.

Още: Резултат, непостигнат от друга армия: Руснаците за 14 дни изпуснаха 14 бомби над Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес