Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Докато синът на Песков "воювал" в Украйна, неговата Tesla получавала глоби в Москва

23 април 2023, 21:04 часа • 15437 прочитания

На 22 април излезе информация, че Николай Песков, най-големият син на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, е воювал в Украйна като наемник в частната военна компания „Вагнер“ в продължение на шест месеца. За това разказа първо създателят на наемническата групировка Евгений Пригожин, а после и самият Николай Песков в интервю за „Комсомолская правда“. ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: Пригожин призна, че синът на Дмитрий Песков е служил като наемник във "Вагнер" (СНИМКА)

Няколко руски медии обаче се усъмниха в думите им и решиха да проверят казаното. Оказва се, че по същото време, когато се предполага, че Песков е бил на фронтовата линия, неговият автомобил е получавал глоби за превишена скорост не къде да е, а в руската столица.

Източник: Телеграм/ВЧК-ОГПУ

Автомобилът Tesla Model X е бил собственост до края на март тази година на Николай Чоулс (фамилията, която Песков младши използва и която е името на втория му баща, гражданин на Великобритания, където самият Николай е живял в продължение на 10 години - докъм 2011-2012 г.). На 24 юли и на 6 ноември 2022 г. за колата са издадени фишове за превишена скорост в Москва, въпреки че по същото време Николай Песков би трябвало да се е намирал в Украйна. И това не са били всички глоби - само през юли 2022 г., например, са получени още три такива санкции, пише телеграм канала ВЧК-ОГПУ.

Разбира се, колата на Николай може да е шофирана и от баща му Дмитрий Песков, отбелязва телеграм каналът SOTA. Според информация на изданието на 28 март 2023 г. колата е била продадена на неизвестно лице, живеещо в Тверска област. 

Припомняме, че Николай Песков заяви в интервюто си пред "Комсомолская правда", че е постъпил във "Вагнер", тъй като го е смятал за свой дълг и дори е получил медал "За храброст". Но източници, пожелали анонимност и за които се твърди, че са познати на Николай, споделят пред канала ВЧК-ОГПУ, че той никъде не е заминавал за толкова дълго време - 6 месеца, нито е променял начина си на живот.

„Не са го виждали нито при Соледар, нито при Бахмут (местата, където "Вагнер" воюват)", казват също и настоящи и бивши артилеристи от наемническата групировка, цитирани от ВЧК-ОГПУ.

Освен това както припомня The Moscow Times след началото на мобилизацията в Русия Дмитрий Низовцев, сътрудник на опозиционния лидер Алексей Навални, се обади на Николай Песков, представяйки се като служител на военния комисариат и поиска от него да се яви във военния пункт. Отговорът на Песков тогава бе: „Щом знаете, че аз съм г-н Песков, трябва да ви е ясно, че не редно да се явя. Ще реша този въпрос на друго ниво“.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес