Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До 5 г. затвор: Германец е обвинен в контрабанда на злато в Русия

26 август 2024, 20:55 часа • 1659 прочитания

Руските власти са започнали наказателно дело срещу германец, обвинен в опит за контрабанда на 13 килограма златни кюлчета, скрити във фургон, съобщиха митнически служители, цитирани от АФП.

58-годишният мъж, чието име не се съобщава, е заплашен от до 5 години затвор и глоба, заявиха от руската митническа служба.

"След като сканираха автомобила инспекторите забелязаха правоъгълни брикети. В багажа сред личните вещи бяха открити и по-малки пръчки", казаха още от службата.

Стойността на златните кюлчета надхвърля 90 млн. рубли (900 000 евро), добавиха те, като публикуваха снимки, на които се виждат златни кюлчета с различни размери.

Още: Невиждана цена: Златно кюлче вече струва над милион долара

Микробусът е бил спрян в Псковска област, която граничи с Беларус, Латвия и Естония, пише БГНЕС.

От митническата служба обаче не съобщават къде се намира германецът в момента.

През последните години няколко западни граждани, особено американци, бяха арестувани в Русия и обвинени в сериозни престъпления.

Още: Руски ли са: Неидентифицирани дронове летят редовно над германска промишлена зона

Вашингтон обвинява Москва, че арестува американски граждани по неоснователни обвинения, за да ги използва като разменна монета за освобождаване на руснаци, осъдени в чужбина.

На 1 август Русия освободи американския репортер Еван Гершкович, бившия американски морски пехотинец Пол Уилън и още 14 души в рамките на най-голямата размяна на затворници със Запада от Студената война насам.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес