Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джулиан Асандж обмисля да се предаде

18 август 2014, 10:51 часа • 11365 прочитания

Основателят на сайта WikiLeaks ("Уикилийкс") Джулиан Асанж обмисля възможността да напусне посолството на Еквадор в Лондон и доброволно да се предаде на полицията. Информацията съобщи РИА-Новости, позовавайки се на британския телевизионен канал "Скай Нюз".

В следващите часовe австралиецът планира да даде пресконференция, на която се очаква да направи важното изявление. През последните две години той не е напускал територията на посолството на Еквадор в британската столица, където потърси убежище на 19 юни 2012 г., за да избегне екстрадиране до Швеция, информира БГНЕС. 

Създателят на WikiLeaks е заподозрян в сексуални престъпления. Самият Асанж отхвърля всички обвинения, настоявайки, че те са "политически мотивирани".

Ако Стокхолм го депортира в САЩ, Асанж е изправен пред 35 години затвор по обвинения в шпионаж и публикуване на класифицирани документи на Държавния департамент.

Британските власти твърдят, че 43-годишният Асанж ще бъде арестуван веднага щом напусне посолството.

На 16 август се навършиха две години, откакто Еквадор даде политическо убежище на австралиеца, но той все още не може да замине за латиноамериканската страна. Край сградата на посолството денонощно дежурят по трима полицаи, които са готови да го арестуват, ако се опита да напусне дипломатическото представителство.

В събота излезе информация, че Асандж има сериозни проблеми със сърцето. Посолството на Еквадор многократно е молило британските власти да позволят той да бъде откаран в болница, но до момента няма разрешение за това.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес