Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дискретното богатство на милиардера Дуров, който не си плаща заплата

26 септември 2024, 11:02 часа • 648 прочитания

Изпълнителният директор на Telegram Павел Дуров не си плаща заплата, но притежава милиарди в криптовалути и акции. Гаранцията от 5 милиона евро, която му определи парижки съд, изглежда малка в сравнение с финансовото му състояние, което според различните източници се оценява между 9 и 15,5 милиарда долара.

Павел Дуров обича да демонстрира своя аскетичен начин на живот. Когато беше разпитан за размера на доходите си при задържането му във Франция в края на август, съоснователят на приложението Telegram - който насърчава живот без употреба на кафе, алкохол, месо, млечни продукти и лекарства, подсилен със сутрешни ледени бани и медитации в пустинята – е заявил на разследващите, че си е плащал символичните "1 емиратски дирхам" на година, което е около 0,27 долара. Това остави разпитващите го озадачени, пише в свой материал Le Monde. Размерът на заплатата на Дуров беше важен, за да се определи размера на гаранцията, под която бизнесменът беше освободен от ареста в края на август. Прокуратурата поиска гаранция от 20 милиона евро, но съдът я намали на 5 милиона евро.

Още: Майката на трите деца на Дуров: Telegram е съвместно придобито имущество

Въпреки че заплатата му на практика е нулева, Дуров е мултимилиардер. В допълнение към 300-те милиона евро, които получи през 2014 г. от продажбата на акциите си в руската социална мрежа ВКонтакте, Дуров притежава целия акционерен капитал на Telegram, оценен от няколко инвестиционни фонда на близо 30 милиарда долара, според думите на самия Дуров пред Financial Times през март.

В същото интервю той призна обаче, че приложението все още не е печелившо. Това допълнително подхранва несигурността около личното му финансово състояние, оценено според различните източници между 9 и 15,5 милиарда долара.

Още: Многото паспорти на Дуров и връзката му с Путин. В ход е втората война за Telegram

Неслучайно френското издание отбелязва, че през 2023 г. Дуров е предложил 8,5 милиона евро за ексклузивен регистрационен номер на автомобила си на благотворителен търг в Дубай.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес