Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ден след визитата на шефа на ЦРУ: Вучич привика Додик в Белград

22 август 2024, 18:25 часа • 1295 прочитания

Сръбският президент Александър Вучич прие на среща в Белград днес президента на босненската Република Сръбска Милорад Додик, съобщава сръбската редакция на Радио Свободна Европа.

Срещата идва ден след като директорът на ЦРУ Уилям Бърнс посети Белград, преди това и Сараево, а днес пристигна на посещение в Косово.

Още: Заради сепаратистки призиви: Шефът на ЦРУ кацна в Сараево

Вучич написа в профила си в Инстаграм, че с Додик са имали „много добър разговор“ и че на срещата са доминирали икономическите теми, но и че двамата са направили „общ анализ на глобалните и регионалните въпроси“.

За характера на срещата е показателен фактът, че в нея е участвал вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Сърбия Ивица Дачич.

Сръбският президент допълни, че по време на срещата е била обсъдена и нелегалната миграция, пише БТА.

„Президентът Додик и аз обърнахме специално внимание на инфраструктурните, пътните и железопътните връзки между Сърбия и Република Сръбска“, допълни Вучич.

Още: Заплахите за отцепване, идващи от Република Сръбска, трябва да се възприемат сериозно

Съгласно условията на Дейтънското мирно споразумение, сложило край на междуетническата война в Босна в периода 1992 – 1995 година, страната е разделена на две полуавтономни части – Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация (Федерация Босна и Херцеговина), където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно равнище, включително тричленна мултиетническа президентска институция, съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес