Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дания ще посрещне новия си крал след безпрецедентната абдикация на кралица Маргрете (СНИМКИ)

11 януари 2024, 10:35 часа • 3915 прочитания

Престолонаследникът на Дания принц Фредерик ще се възкачи на трона в неделя след безпрецедентната абдикация на майка му кралица Маргрете, като повече от 100 000 датчани се очаква да се изпълнят улиците на Копенхаген за историческото събитие.

55-годишният бъдещ монарх е изключително популярен в Дания, като 82% от датчаните смятат, че той ще бъде добър крал, показва последната анкета. „Хората смятат, че той е един от тях, наистина го харесват“, каза пред АФП Сесили Нилсен, кралски кореспондент на датската обществена телевизия DR. „Той обича спорта и е мил, а датчаните не се интересуват от това, което се пише за него в чуждите медии“, каза тя, намеквайки за съобщения в испанската и британската преса за скорошна афера с мексиканска светска личност, която отрече всяка романтична връзка. Шокиращата абдикация на кралица Маргрете, обявена в телевизионно новогодишно обръщение след 52 години на трона, изуми датчаните, след като тя многократно настояваше, че никога няма да се оттегли. Историкът Бо Лидегаард каза, че решението на Маргрет показва, че тя е модерна кралица, способна да се адаптира към времето. "Тя знае, че става все по-слаба физически. Синът й е готов и е в по-добра позиция да поеме семейния бизнес", каза той. „Това е промяна, която трябваше да се случи рано или късно, така че да не бъдем пленници на традицията.“

Случва се едва за втори път в историята на Дания

Още: За последно като монарх: Датската кралица се вози в златната карета (ВИДЕО)

Това е едва вторият път, в който датски суверен абдикира, като предишният е бил Ерик III преди почти девет века през 1146 г. Решението на кралицата остави шокирана страната с 5,9 милиона души, но датчаните широко подкрепиха решението на кралицата. Проучванията на общественото мнение показват, че повече от 80% от датчаните подкрепят нейното решение. Маргрете ще запази титлата си на кралица и ще продължи да представлява кралското семейство понякога.

Снимка: Getty Images

След нейното изявление хотелите в Копенхаген са напълно резервирани, а влаковете и вътрешните полети до столицата са разпродадени. Полицията очаква огромни тълпи по улиците на Копенхаген в неделя. Повикани са полицейски подкрепления от цялата страна

Провъзгласяване, но без коронация

Точно 52 години след деня след възкачването си на престола, кралица Маргрете официално ще абдикира пред Държавния съвет в 14:00 часа. В 15:00 часа министър-председателят Мете Фредериксен ще провъзгласи крал Фредерик X за новия монарх на балкона на двореца Кристиансборг, седалището на датското правителство и парламента. След това крал Фредерик и съпругата му, родената в Австралия кралица Мери, ще преминат с карета през столицата до резиденцията на двореца Амалиенборг. Освен абдикацията, протоколът е до голяма степен подобен на предишните кралски приемства в Дания.

Още: В новогодишната си реч кралицата на Дания обяви, че ще абдикира (ВИДЕО)

Както през 1972 г., когато Маргрете се възкачи на трона, чуждестранни сановници или кралски особи не са поканени на събитията в неделя и няма да има коронация или трон за новия монарх.

Снимка: Getty Images

Бащата на Маргрете - Фредерик IX, с когото престолонаследникът принц Фредерик често е сравняван - също беше изключително популярен крал. 

Монархът е държавен глава на Дания, но ролята му е до голяма степен церемониална. Суверенът обаче подписва законите, официално ръководи съставянето на правителство и се среща редовно с кабинета.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес