Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

16 май 2024, 18:05 часа

Дания обяви 18-и военен пакет в подкрепа на Украйна. Той ще включва допълнителни вноски за предстоящото дарение на изтребители F-16, противовъздушна отбрана, поддръжка на артилерийски установки, пари за снаряди, противотанкови мини и др.

Реклама

"Акцентът е поставен както върху противовъздушната отбрана, така и върху артилерията, от която Украйна има остра нужда. Освен това запазваме и допълнителни средства за преки инвестиции в украинската отбранителна индустрия, точно както отделяме допълнителни средства за предстоящото дарение на F-16 за Украйна, което е планирано за това лято", каза датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен.

Още: Първите F-16 от Дания ще пристигнат в Украйна до месец*

Стотици милиони евро за ПВО

За укрепване на украинската ПВО са заделени около 2,4 млрд. крони, което е около 321 милиона евро от пакета на стойност близо 750 милиона евро.

Освен това са предвидени допълнителни средства за закупуване на артилерийски установки, гранати и противотанкови мини. Част от средствата отиват за поддръжката на даренията от страна на Копенхаген.

Още: Зеленски с остро изявление: Посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Снимка: Getty Images

Като част от пакета правителството на Дания заделя и допълнителни средства, които да бъдат инвестирани директно в украинската отбранителна индустрия. "Логично е оръжията да се произвеждат там, където се използват, и от тези, които ги използват. Става дума и за осигуряване на отбранителните способности на Украйна в бъдеще. Украйна разполага с необходимите умения, но не разполага с достатъчно средства. Надявам се, че повече държави могат да се вдъхновят да последват този модел", казва министърът на външните работи Ларс Льоке Расмусен, цитиран от сайта на правителството.

Отпуснати са и средства за финансиране на редица проекти по програми на НАТО.

Колко средства е заделила Дания за Украйна?

За периода 2023-2028 г. са отпуснати общо 64,8 млрд. крони от фонд „Украйна“ на датското правителство за военна подкрепа за Киев. Това се равнява на около 8,6 милиарда евро и включва увеличението на средствата в размер на 4,4 млрд. датски крони, направено наскоро.

Още: Близък до Путин източник "намери виновник" за съсипаното с ATACMS летище "Белбек"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес