Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дания позволи да се ползват нейни оръжия в Русия, дава още военна помощ на Киев

19 август 2024, 17:48 часа • 1536 прочитания

Датският външен министър Ларс Льоке Расмусен заяви, че Украйна може да използва датско оръжие за удари по руска територия. Новината идва на фона на офанзивата на украинските сили в Курска област на Русия, която започна на 6 август.

Още: Украйна получи "да" за канадските танкове и бронирани машини в Курска област

Още: САЩ не дават на Украйна да стреля с ATACMS в Курска област: CNN разкри защо

Още: Лондон даде на Украйна да ползва британски оръжия в Русия, зове съюзниците да разрешат и Storm Shadow

Нов пакет оръжия от Копенхаген за Киев

Междувременно Дания обяви пакет от помощи за Киев в областта на отбраната на стойност близо 105 млн. евро. Не е известно какво ще включва новият пакет, но в него се предвижда финансов принос за закупуване на оборудване украинско производство.

„Путин продължава с неотслабваща сила бруталните и кървави нападения срещу украинците. Изключително важно е Дания да продължи да подкрепя Украйна, за да може тя да се защити", обяви министърът на отбраната Тролс Лунд Поулсен, цитиран от сайта на ведомството. Той отбеляза, че това е пакет №20 с военна подкрепа от Копенхаген за Киев - изготвен е въз основа на нуждите и желанията на украинците и трябва да им помогне не само в краткосрочен, а и в средносрочен план.

Дания отчита увеличен принос, насочен към покупки в отбранителната промишленост, за да се отговори на нуждите на Украйна от военна подкрепа. Заделени са и допълнителни 112 млн. датски крони през 2024 г. за финансиране на дарения чрез украинската отбранителна промишленост, което е около 15 милиона евро.

Още: Съюзниците вече купуват оръжие от Украйна и го пращат на фронта: Стотици милиони са в играта

"От оперативни съображения и съображения за сигурност не е възможно да се даде подробна информация за пълното съдържание на пакета с дарения", обявиха от военното ведомство в Копенхаген и посочиха, че пакетът се финансира в рамките на Фонд „Украйна“, като подлежи на последващо окончателно одобрение от страна на Финансовата комисия.

С помощта на Фонд „Украйна“ за периода 2023-2028 г. са отпуснати общо 64,8 млрд. датски крони за военна подкрепа на Украйна - или около 8,7 млрд. евро.

Още: ПВО, дронове и снаряди: Нова военна помощ от Германия вече е в Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес