Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да заселим пущинака: В Русия искат да решат демографския проблем чрез масово преселване извън града

19 септември 2024, 12:40 часа • 8323 прочитания

В Русия е необходимо да започне преместването на хората от градовете в селските райони, за да се реши проблемът с повишаването на раждаемостта. Така смята директорът на Централния икономико-математически институт на Руската академия на науките Алберт Бахтизин в интервю за "Комсомолска правда".

"Има такова понятие за демографския кръст. Едната линия върви нагоре - това е урбанизацията, другата надолу - раждаемостта. Връзката е пряка", казва той. И добавя, че днес 75% от руското население живее в градовете в сравнение със средата на XX век, когато това се е отнасяло за 44% от жителите на страната.

Според него в градовете жилищата са с малка площ, което "слага край на репродуктивните нагласи на жените". "Да се ражда в такива условия, по същество - в клетки, има малко стимули", казва Бахтизин и цитира данни, според които 73% от руснаците живеят в апартаменти, средната площ на които е едва 57 квадратни метра.  

Още: Как да се спре демографската катастрофа в Русия: Да бъдат лишени жените от права и контрацептиви!

Концентрацията на хора в ограничен район е "задънена улица за демографията", казва още директорът на института.

Неусвоените територии на Русия трябва да се заселят

"Ние имаме огромни неусвоени територии. Те трябва да бъдат заселени", казва Бахтизин.

Русия е "недостатъчно населена". "Ако летите през нощта със самолет, ще видите, че практически няма светлини между големите градове. Там има огромни празни пространства", пояснява той.

Още: В Русия мислят как жените задължително да раждат - законово

Ученият добавя, че в много страни вече са осъзнали този проблем и дори плащат за преместване от града на село, например подобен опит има в Япония. Той обаче признава, че само да се плати на хората да се преместят на село не е мярка, която работи - за да се решат повечето хора на такава стъпка трябва да имат осигурени училища, болници, интересна и платена работа.

Руски кмет: Мъжът е длъжен да оре, жената - да ражда. Няма друга формула (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес