Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чий е дюнер кебапът? Еврокомисията даде срок на Германия и Турция да разрешат спора

27 септември 2024, 17:40 часа • 1341 прочитания

Европейската комисия (ЕК) е дала на Турция и Германия срок от 6 месеца, за да постигнат компромис по спора за дюнер кебапа, съобщава британското сп. „Икономист".

Турция поиска преди време от Европейския съюз защитен статут за дюнер кебапа, тъй като рецептата на популярното в Германия ястие се различава значително от традиционния вариант. Дюнер кебапът се появява в Германия през 70-те години на миналия век, когато в страната пристигат много работници от Турция, пише БТА.

Класическата рецепта, която Турция иска да защити, включва месо, ориз, домати, люти чушки. По правило тази плънка се сервира в хляб пита. Дюнер кебапът, който е придобил популярност в Европа, обикновено включва зеле и листа от маруля. Пълнежът е силно покрит със сосове, включително чеснов сос, и се увива в лаваш.

Още: 500 майстори от Газиантеп ще кандидатстват за Гинес с рекордно дълъг кебап (ВИДЕО)

Заради тези различия в рецептата Турция е потърсила подкрепа от ЕС в защита на традиционния начин на приготвяне на ястието, посочва „Икономист". Изданието пише, че турските изисквания включват използването на говеждо или пилешко месо. Начинът, по който месото се маринова и нарязва, също може да стане защитен от правилата на ЕС.

Продажбите на дюнер кебап в Европа възлизат на около 3,5 млрд. евро годишно, като в Германия те са 2,3 млрд. евро. Ако Турция успее да получи правото от ЕС да защити името на традиционното ястие, дюнер кебапът ще трябва да се продава в Европа под друго име.

Междувременно цената на дюнер кебапа в Европа много се е повишила - средно около 10 евро за порция. Думата „дюнер" произлиза от турския глагол „дьонмек", който означава „въртя". Ястието се пече в продължение на часове на шиш и се нарязва на ивици, когато месото стане хрупкаво и кафяво. В Турция ястието оригинално е било произвеждано от агнешко месо и продавано само в чиния. През 70-те години обаче турски имигранти в Берлин решават да го сервират в питка и модифицират рецептата, за да я направят специална за берлинчаните.

Още: Дюнерът може да изчезне от Германия?

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес