Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Четвърти разработчик на хиперзвуковите технологии на Путин бе осъден за държавна измяна

03 септември 2024, 16:20 часа • 26697 прочитания

Московският градски съд осъди директора на Института по теоретична и приложна механика на Сибирския клон на Руската академия на науките Александър Шиплюк на 15 години затвор при строг режим и глоба от половин милион рубли. Ученият беше признат за виновен в държавна измяна. Той отказа да признае вината си.

Делото се проведе при закрити врати. Според съобщения в руските медии прокуратурата твърди, че ученият е предал секретни материали на китайски представители по време на научна конференция през 2017 г. Шиплюк обаче възразява, че цялата информация е била публично достояние.

През последните две години Шиплюк бе държан в ареста в Лефортово. Той е четвъртият разработчик на хиперзвукови технологии, от който режимът на Путин се отървава като го праща зад решетките.

Още: Путин обича да се хвали с хиперзвуковите си ракети, но арестува специалистите в сферата

Припомняме, че през май 2022 г. градският съд на Санкт Петербург осъди 77-годишния физик Анатолий Маслов, главен научен сътрудник в същия институт, на 14 години затвор също със строг режим и глоба за държавна измяна. Според публикации Маслов също бе обвинен, че е предал данни на Китай.

Още: Надпреварата за хиперзвуково оръжие - заслужава ли си предвид и опита от войната в Украйна?

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес