Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чехия и Украйна ще подпишат споразумение за сигурност

29 юни 2024, 07:47 часа

„Чехия ще подпише двустранно споразумение за сигурност с Украйна по време на срещата на върха на Европейската политическа общност в Лондон на 18 юли“. Това написа чешкият премиер Петр Фиала в социалната мрежа Х.

Реклама

Още: 10 украинци бяха освободени от руски плен с посредничеството на Ватикана

Споразумението за сигурност

На 28 юни Фиала заяви, че предишния ден е постигнал споразумение с Володимир Зеленски за "приключване на преговорите по текста на чешко-украинското споразумение за сигурност преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон".

Предстоящата среща на върха на НАТО е насрочена за 9-11 юли.

Чехия се присъединява към 19 други държави, включително САЩ, Великобритания, Германия и Франция, както и ЕС, които са подписали подобни двустранни договори, за да помогнат на Киев да отблъсне руските войски. Споразуменията се основават на ангажимент, поет от Г-7 през юли 2023 г.

Гаранциите за сигурност биха довели до изрични и дългосрочни задължения, както и до укрепване на способността на Украйна да се противопостави на руската агресия. Гаранциите ще обхващат също така санкции, финансова помощ и следвоенно възстановяване.

Неотдавна Киев подписа 10-годишни двустранни споразумения за сигурност с Естония и Литва по време на срещата на върха в Брюксел на 26 юни.

Новоизбраният министър-председател на Обединеното кралство ще бъде домакин на 50 лидери от цяла Европа по време на срещата на върха на Европейската политическа общност, която ще се съсредоточи главно върху подкрепата за Украйна срещу продължаващата руска агресия.

Още: Още 3 системи Patriot и друга помощ: Западът засилва противовъздушната отбрана на Украйна (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес