Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чечня забранява твърде бърза и твърде бавна музика

09 април 2024, 14:25 часа • 2505 прочитания

Съобщава се, че Чечня е забранила всякаква музика извън 80 - 116 BPM (темпо) – ограничение, което ще изключи много песни от съвременната западна музика. Музикални жанрове като поп, денс и електронна музика, които често надвишават границата от 120 BPM ще бъдат забранени за публично пускане в консервативното ислямско общество, съобщава Euronews.

Новият музикален стандарт е сравнително бавен в сравнение със съвременна поп музика, както и електронна, рейв, дъбстеп и техно музика – която има тенденция да бъде с по-висок BPM. Повечето поп песни варират от 100 до 130 BPM, често използвано темпо за създаване на завладяващ и танцувалени ритъм.

Например, парче на Daft Punk обикновено е около 120-127 удара в минута. Всеки, който мисли да пусне „Bad Romance“ на Lady Gaga, „Wrecking Ball“ на Майли Сайръс или дори „Tragedy“ на Bee Gees, ще бъде в нарушаване на новата цензура – всичко това в името на запазването на традиционните ценности.

Още: Спряха 12 сайта за незаконна музика

Преработване на музиката

„Обявих окончателното решение, съгласувано с ръководителя на Чеченската република Рамзан Ахматович Кадиров, че отсега нататък всички музикални, вокални и хореографски произведения трябва да съответстват на темпо от 80 до 116 удара в минута“, казва Дадаев, според руската държавна агенция ТАСС.

Говори се, че на артистите е даден срок до 1 юни да пренапишат музика, която не отговаря на критериите - и ако музиката им не бъде преработена, няма да им бъде позволено да я изпълняват публично.

Още: Путин взе 99% в Чечня, но това дори не е рекордът му

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес