Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Част от F-16 за Украйна ще си останат в бази зад граница, но има важен детайл

10 юни 2024, 10:53 часа
Реклама

Част от изтребителите F-16, които Украйна ще получи от западните си съюзници, ще бъдат разположени в чуждестранни военновъздушни бази. Това съобщи началникът на авиационното командване на ВВС на страната Серхий Голубцов в интервю за украинската служба на "Радио Свобода".

Още: Украйна е разочарована от САЩ заради изтребителите F-16

F-16 в резерва, за да не са мишени в Украйна

Според него разполагането на F-16 в бази зад граница е продиктувано от целта за осигуряване на тяхната безопасност.

Той припомни, че почти всички страни, които имат на въоръжение F-16, постепенно се превъоръжават с F-35, така че броят на „свободните“ изтребители от първия тип ще нарасне и впоследствие те могат да бъдат предложени на Украйна. До момента Нидерландия, Белгия, Норвегия и Дания са обещали F-16 на Киев - първите от тях трябва да дойдат до месеци.

Бригадният генерал отбеляза обаче, че не всички от обещаните самолети ще пристигнат в Украйна - някои от тях ще останат в тренировъчните центрове. "Това ще бъдат украински самолети, които ще бъдат използвани за обучение на собствените ни пилоти. Затова нека тази цифра не изненадва никого. Има една цифра, която ще влезе в Украйна. Има определен брой самолети, които ще се съхраняват в сигурни въздушни бази, а не в Украйна, за да не са мишени тук. И това ще бъде нашият резерв, ако се наложи да заменим дефектните самолети по време на рутинното техническо обслужване", обясни Голубцов, цитиран от "Радио Свобода".

По думите му - украинските ВВС са изчислили необходимия брой пилоти, инженери и персонал за поддръжка на летищата. "Имаме определен брой подготвени летища и знаем броя на самолетите, които ще пристигнат първи тази година. Знаем и колко ще пристигнат през следващата година", добави военният, без да дава подробности.

Още: Нидерландия позволи на Украйна да използва F-16 за удари по цели в Русия

Снимка: Getty Images

Как F-16 ще прогонят вражеската авиация?

"F-16 не е панацея и ние не носим розови очила. Напълно разбираме, че ще бъде трудно да се постигне превъзходство във въздуха с един самолет", каза Голубцов, като добави, че предимство имаш, когато вкараш в действие елементите на електронна война и радиотехнически средства за откриване. "Може би това ще бъдат самолети за радиолокационно откриване на големи разстояния. Такива преговори също се водят и има обещаващи планове", посочи той.

В тази връзка - на 29 май Швеция официално потвърди прехвърлянето на два самолета ASC 890 на Украйна.

"Благодарение на обмена на информация между наземните и въздушните точки, мисля, че ще можем първо да прогоним от линията на бойните действия тези самолети, които пускат зенитни ракети. Това е възможно. Те се приближават твърде много и ще попаднат в зоната на поражение. Ако се справим с тези самолети, мисля, че следващата стъпка ще бъде да търсим самолети за прикритие на техните Су-35. Ако успеем да ги прогоним поне на 30-50 км, това може да се смята за повратна точка - ако не на превъзходство, то на паритет във въздушното пространство", твърди Голубцов.

Още: Украйна: Очакваме самолети F-16 много скоро, но голяма част от помощта пристига със закъснение

Какви оръжия ще се ползват с F-16?

Появата на F-16 в Украйна ще повиши ефективността на ракетите "въздух-земя" HARM и на JDAM - комплекс, превръщащ неуправляеми бомби в прецизно управляеми боеприпаси за всякакви метеорологични условия, смята той. Причината - HARM например ще се изстрелват от изтребителите, когато ПВО на земята се включи и излъчи сигнал, т.е. няма да се хабят ракети за неработещи комплекси от руската противовъздушна отбрана.

Според говорителя на ВВС всички самолети, които ще бъдат предоставени, са преминали през известна модернизация. "Има подобрен прицел за откриване на въздушни цели", добави Голубцов.

„Разбира се, ние очакваме, че използването на високоточни оръжия ще ни позволи да поразяваме целите, които са необходими за победата, за напредването на нашите сухопътни сили към държавната граница и за освобождаването на нашите територии“, подчерта той.

Още: Белгия ще достави 30 изтребители F-16 на Украйна, първите пристигат още тази година (ВИДЕО)

"Пилотите са изумени от стабилността на прицела"

Коментирайки радара на F-16, Голубцов отбеляза, че не би искал да разкрива технически подробности относно обхвата на откриване на цели, но според него „пилотите, които в момента се обучават в чужбина, са изумени от стабилността на прицела“.

"Те работят безупречно, откриват цели от дрон до самолет. Няма да казвам на какви разстояния, но те използват добре позната на всички ракета AIM-120, а нейният обсег на поразяване - според някои източници - е до 180 км и нагоре“, подчерта Голубцов.

"Първо трябва да се уверим, че върху главите на нашите войници на линията на съприкосновение, върху мирните градове като Харков, Суми, Запорожие не падат авиобомби КАБ, а след това, по-нататък, да прогонваме бойците (на руснаците)", заяви той.

Още:Украински военни завършиха обучение за поддръжка на F-16 в Нидерландия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес