Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Част на ракетите ATACMS се оказа твърде сложна за руската инженерна мисъл (ВИДЕО)

11 юли 2024, 07:30 часа • 4171 прочитания

Руснаците откриха оцелял взривател на изстреляна от украинците ракета ATACMS и той им се стори твърде сложен и скъп, за да могат да използват ноу-хау-то му за своите оръжия, пише полското издание Defence24. Въпреки това, докато американските ракети пробиват защитата на руските противовъздушни системи С-300 и С-400, руските ракети "Искандер" и "Кинжал", ако срещнат за съжаление малкото американски ПВО системи "Пейтриът" в Украйна, биват свалени от тези батареи в почти 100% от случаите.

Оценката на взривателя на ракета ATACMS, публикувана от руската пропагандна агенция "Спутник", може да предизвика учудване. Във видеото руснак в униформа, криейки лицето си, върти вътрешния елемент на цялото устройство в ръцете си и обяснява, че механизмът, разработен и използван от американците, е "технологично много сложен" и има "много елементи" в него, а трябва да осигури сигурно взривяване на заряда на ракетата.Още: Първобитна технологично Русия: Путин иска да се взема чуждо ноу-хау за руско оръжие

Руският коментатор счита, че такова изобилие от части може би се използва за оскъпяване на ракетата според принципа "колкото повече части има във взривателя, толкова по-скъп е производственият процес". По този начин масовото производство на ракети ATACMS, казва той, става по-трудно. В същото време руснакът изобщо не се интересува от качеството на самия взривател, тоест дали е бил ефективен въпреки сложността си и дали е притежавал необходимата механична якост.

Съдейки по показаното във видеото, въпреки нанесения с огромна сила удар по целта и последвалата експлозия, целият механизъм на взривателя остава практически непокътнат. Алуминиевият му корпус, лежащ на масата пред експерта, също е недокоснат. Освен това повечето ракети ATACMS пробиват руската противовъздушна отбрана, което означава, че механизмът, разработен от американците, действа добре. 

Отвсякъде дебне конспирация

Руснакът от видеото обаче прави друго заключение: той подозира, че такава сложна конструкция е измислена, за да се увеличи цената на ракетата, а не да се подобрят нейните бойни характеристики. Това свидетелства за руския манталитет, за който корупцията и измамата са напълно естествени. Това също свидетелства за нивото на руската ракетна техника, която винаги е била смятана за еталон в целия свят, но в действителност се оказа изолирана и остаряла. Още: СНИМКИ: Отломки на плажа в Севастопол приличат на ракети от руска ПВО

Вече има конкретни доказателства за това, тъй като компонентите на свалените над Украйна руски ракети (включително "Искандер"-и) отиват на Запад и най-често стават обект на подигравки, пише Defence24.

Самият метод за оценка на американската ракета също е изненадващ, тъй като този вид изследвания най-често изобщо не се рекламират. Анализът на заловените ракети или техните останки може да помогне за подобряване на ефективността на собствената противовъздушна отбрана и да копира американските решения. В сегашния случай обаче тайната е нарушена, най-вероятно по пропагандни причини. Нека добавим, че ATACMS уж е попаднал в ръцете на руснаците в малко по-различна (по-стара) версия от тази, която се произвежда в момента.

В същото време руснаците бяха откровено изненадани от сложността на западните оръжия. Разбира се, преди това те познаваха само своите оръжия, които пропагандаторите им хвалят като "без аналог в света". Сега се оказва, че това определение е съвсем справедливо, ако се използва в пейоративен смисъл.Още: САЩ ще позволят на Украйна да стреля по-дълбоко в Русия - при един определен сценарий

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес