Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Часове след ареста: Дуров ще бъде изправен пред френския съд със сериозни обвинения

25 август 2024, 08:44 часа • 2815 прочитания

Роденият в Русия милиардер и основател на Telegram Павел Дуров, който беше арестуван от френската полиция снощи, ще бъде изправен пред съда още днес, съобщиха френските медии.

Той е пътувал на борда на частния си самолет до летище "Бурже" край френската столица, придружаван от бодигарда и асистента си. 

Още: Франция арестува основателя на Телеграм Павел Дуров

Предприемачът и брат му Николай основаха приложението за съобщения през 2013 г. и то има около 900 млн. активни потребители.

Френската агенция OFMIN, натоварена с предотвратяването на насилие срещу непълнолетни, издаде заповед за арест на Дуров като координираща агенция в предварително разследване на предполагаеми престъпления, включително измами, трафик на наркотици, кибертормоз, организирана престъпност и насърчаване на тероризма.

Дуров е заподозрян, че не е предприел действия за ограничаване на престъпното използване на неговата платформа.

Още: Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

„Стига с безнаказаността на Telegram“, каза един от следователите, добавяйки, че е изненадан, че Дуров идва в Париж, знаейки, че е издирван.

В интервю през 2016 г. Дуров каза, че е бил "ужасен", когато научил, че Telegram - който е проектиран да бъде силно криптиран, така че правителствата да нямат достъп до личните данни на потребителите - се използва от терористични групи като "Ислямска държава".

„Аз лично съм за поверителността“, каза Дуров в това интервю, когато беше попитан дали опасенията за поверителността надделяват над рисковете за сигурността. „Но едно нещо, което трябва да е ясно, е, че не можете да направите само едно изключение за правоприлагането, без да застрашите личните комуникации на стотици милиони хора, защото криптирането е или сигурно, или не.“

 

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес