Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българските специалисти в Германия със заплата 4 хил. евро

19 август 2016, 18:45 часа • 2257 прочитания

Близо 3 800 евро е месечната заплата на българските инженери и ИТ специалисти, заминали да работят в Германия. Това показват данните на Агенцията по заетостта за първите шест месеца на годината, изготвени за Economic.bg.

Агенцията е посредник при намирането на работа на българските специалисти, а обявите се публикуват на сайта Еures.bg. На него най-много работни места са обявени в Германия, Франция, Чехия, Швеция и Австрия. Тези позиции са отворени за гражданите на всички страни от ЕС и Швейцария.

Заплащането в Германия се определя от колективните трудови договори за бранша в съответната германска провинция и от квалификацията и опита на работещите. Така например за шофьори заплащането варира между 1 500 – 2 000 евро бруто на месец, за техническите специалисти 2 100 – 2 800 евро, за готвачи с професионално образование и опит – от 1 800 евро бруто на месец, за сервитьори – между 1 200 и 1 800 евро бруто, за работници във вериги за бързо хранене – до 1 200 – 1 500 евро бруто. Понякога работодателите предлагат на българите и допълнителни социални придобивки като безплатна квартира и храна.

От няколко години към Агенцията по заетостта се обръщат работодатели от Испания, които търсят аниматори за хотели през летния сезон и от Великобритания – с работни места за готвачи. Една от новите тенденции е, че поради застаряването на населението, всяка година расте броят на оферти за гледане на възрастни и болни хора.

Според статистиката на EURES в Европа най-много се търсят инженерните специалности, работните места в производството и компютърни специалисти.

По данни на агенцията от началото на годината работа в други европейски страни са започнали над 950 българи. Най-голям брой от тях, около 800, са наети за сезонна заетост в селското стопанство в Испания, Португалия и Дания.

Голям брой български граждани са започнали работа и в туристическия бранш в страни като Австрия, Германия, Великобритания, Испания и няколко аниматора в Гърция. Като технически специалисти и работници в производството работни места в Германия, Чехия и Италия са намерили десетки наши сънародници.

Севим Рашидова
Севим Рашидова Отговорен редактор
Новините днес