Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българските БТР-и помагат на Украйна в операция "Курск"? (СНИМКИ)

13 август 2024, 09:54 часа • 3809 прочитания

Разчитат ли украинските сили на бронетранспортьорите, които България им предостави през март, за офанзивата си в Курска област на Русия? Такава неофициална информация се появи в различни Telegram канали – че БТР-и от тези, които дадохме на Киев, се намират в украинската Сумска област и в руския регион Курск.

Информацията бе разпространена и от българската група BG Elves, която разкри схемата с пътната карта на „Турски поток“: "Турски поток" в България: Слепи служби, нарушени закони и унищожена археология (ВИДЕО).

60 БТР-а от България в Суми и Курск?

Снимки, обикалящи Telegram и собственост на Getty Images, показват украински БТР-60ПБ на границата и по-специално - по граничните пунктове между регионите Суми и Курск. Твърди се, че става дума за 60 броя бронетранспортьори, получени от България, но потвърждение не може да се направи по независим път към този момент.

Възможно е и други страни да са доставяли на Украйна БТР-60. В нидерландската платформа Oryx, която разчита на данни от открити публични източници, има база данни за всички оръжия във войната и кой ги предоставя. В нея пише, че само България е пратила на Киев модела БТР-60ПБ - общо 110 броя.

Още: В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

В базата данни на Oryx за унищожена украинска техника на фронта пък фигурират БТР-60ПБ и БТР-60ПУ-12, но те са отбелязани със знаме на СССР, тъй като са съветско производство.

Българските БТР-и за Украйна - забавената доставка и нуждата от ремонт

Още в края на ноември 2023 г. депутатите решиха да ратифицират споразумението между МВнР на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. Организацията у нас обаче забави помощта.

Още: По-добре късно, отколкото никога: Българските БТР-и поеха към Украйна

В началото на февруари 2024 г. тогавашният министър на отбраната Тодор Тагарев обяви, че 100-те БТР-а с отпаднала необходимост са готови и ще тръгнат към Украйна. Страната ни търсеше партньорска държава, която да плати за транспорта и така се оказа, че три месеца след ратификацията на споразумението нашата военна помощ за Киев още не бе тръгнала към фронта. Техниката пристигна в Украйна през март.

После се оказа, че българските бронетранспортьори до един трябва да преминат основна модернизация, преди да могат да бъдат използвани на фронта в Украйна, както вече писа през април информационният официоз на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ): Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес