Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българският представител в ООН: Всички опити да бъде спряна Русия се правят

02 март 2022, 07:25 часа • 6364 прочитания

Няма как да има пълен консенсус за резолюцията на ООН срещу агресията на Русия спрямо Украйна – най-малко членове на Общото събрание са Русия и Украйна. Но ще има силна реакция, най-силната от Втората световна война. Оттогава насам не е имало война, с която една държава опитва да прекрои границите на друга държава. Това заяви постоянният представител на България в ООН Лъчезара Стоева пред БНТ.

По думите ѝ, историческо е решението на Съвета за сигурност на ООН, с което Русия беше елиминирана от възможността да блокира резолюция, осъждаща поведението ѝ. Руската федерация наложи вето на изготвен от Франция проект за резолюция – затова Съвета гласува друга резолюция и прехвърли гласуването в Общото събрание на ООН.

Очаква се резолюцията да бъде гласувана днес (2 март).

Основното е да бъдат спрат военните действия. Това е един от ключовите моменти в проекторезолюцията, добави Стоева. "Всички опити да бъде спряна Русия се правят и трябва да бъде направено всичко възможно Русия да бъде спряна", подчерта тя и изрази надежда, че Русия ще бъде върната на пътя на дипломацията.

Още: Руснаците превзеха стратегически град в Украйна, продължават да удрят по цивилни (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес