Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България и Б-9 обмислят да изключат Орбан заради Украйна: Financial Times

11 юни 2024, 13:41 часа

Дипломатите от Букурещката деветка (Б-9) - съюзниците на НАТО от Централна и Източна Европа, включително България - са обсъдили възможността да изключат Унгария от бъдещи срещи на групата. Новината съобщи Financial Times на 11 юни, позовавайки се на свои неразкрити източници.

Реклама

Именно днес в латвийската столица Рига се провежда среща на върха на Б-9, като страната ни е представена от президента Румен Радев. При пристигането си той даде ясен знак каква е позицията му за войната в Украйна: По настояване на Радев: България няма да бъде задължена да изпраща военна помощ на Украйна.

Какво е Б-9?

Букурещката деветка е основана на 4 ноември 2015 г. в румънската столица по инициатива на президента на Румъния Клаус Йоханис и държавния глава на Полша Анджей Дуда. Нейни членове са България, Румъния, Чехия, Унгария, Словакия, Полша, Естония, Латвия и Литва.

Създаването на групата е главно в резултат на възприеманата агресивна нагласа от страна на Русия след анексирането на Крим, нейната последваща намеса в Източна Украйна през 2014 г., а впоследствие и пълномащабната война на диктатора Владимир Путин. Всички членове на Букурещ-9 са били или част от бившия Съветски съюз, или от ръководения от СССР Варшавски договор.

Още: ЕС измисли как да заобиколи Орбан, за да отреже парите на Путин

Снимка: БГНЕС

Защо Б-9 обмисля изключването на Унгария?

На последните срещи Унгария наложи вето на съвместните заключения на групата за увеличаване на помощта за Украйна и за одобряване на всякакви стъпки, свързани с членството на Киев в НАТО.

Още: Орбан: Унгария е единствената страна в ЕС, чиито граждани умират в Украйна

Един от източниците на Financial Times описва дискусиите по време на срещите като „трудни“. Будапеща за пореден път отказа да подкрепи проекта за изявление, договорен от другите страни, заявиха пред FT официалните лица. Румен Радев обаче също заяви, че няма да има обща декларация на срещата на върха - по негово настояване всяка държава щяла сама да определя как да помага на Украйна.

Обсъжданията за изключването на Унгария от клуба са „много сериозни“, заявява друг източник на британското издание: „Вероятно се срещаме в този формат за последен път“.

Още: Белгия призова страните от ЕС: Да отнемем правото на глас на Унгария

Будапеща многократно се е противопоставяла на присъединяването на Украйна към НАТО и ЕС, на санкциите срещу Русия, подкопава усилията на Запада за оказване на помощ на Украйна и поддържа близки отношения с режима в Кремъл по време на войната на Путин.

В края на май унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че сегашната линия на НАТО може да доведе до сблъсък с Русия. Той каза, че Будапеща иска да се въздържи от всякакви действия извън територията на Алианса. Също като Радев, Орбан постоянно призовава за мир, но не уточнява при какви условия, загатвайки, че няма нищо против интересите на Путин.

Още: Орбан: Няма да участваме в операции на НАТО срещу Русия

Още: Кой е Петер Мадяр, обявил "началото на края" за Виктор Орбан: Някога съюзник, сега враг (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес