Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България прати "Спартан" и медицински екип за българите в Албания

21 октомври 2024, 15:17 часа • 10654 прочитания

Дежурен екипаж на самолет С-27J "Spartan" от състава на авиобаза Враждебна осигури въздушния транспорт на медицински екип от София до столицата на Албания - Тирана, Албания, съобщиха от Министерство на отбраната. 

Защо се наложи това?

Тази събота и неделя в поликлиниката в село Пустец, Албания, където живеят и представители на Българското национално малцинство, се проведоха безплатни профилактични медицински прегледи.

Инициативата се случва за втора поредна година благодарение на Фондация „Българска памет“ и подкрепата на Министерството на външните работи и на Министерството на отбраната на Република България.

Целта на инициативата е да допринесе за подобряване качеството на живот на жителите на общината чрез осигуряване на достъп на специализирани медицински услуги, каквито в момента в региона липсват. ОЩЕ:Добри новини за българите в Албания: Родни кардиолози ще ги преглеждат безплатно

 

Подробности за полета

 

Командир на екипажа бе майор Николай Георгиев, помощник-командир капитан Дичко Узунов, борден инженер – капитан Андрей Андреев и бордна стюардеса капитан Боряна Кръстева.

Екипажът беше задействан със заповед на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов по заявка от началника на кабинета на министъра на външните работи. 

Транспортираният медицински екип е от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, начело с проф. Иво Петров. В екипа бяха още и специалисти по вътрешни болести, УНГ и офталмология от УМБАЛ Св. Иван Рилски и Медицински център “Хайделберг”.  

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес