Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъдещето на F-16 в Украйна: The Washington Post с мрачна картина

29 юли 2024, 12:30 часа • 2188 прочитания

Твърде малко F-16 и твърде много руски ПВО системи, които могат да ги свалят – идването на изтребителите е малко вероятно да окаже незабавен ефект на фронта в Украйна.

Най-вероятно F-16 ще бъдат използвани да свалят руски ракети, дронове и руски самолети т.е. като елемент от украинската ПВО. Това пише в свой материал The Washington Post, напомняйки, че дотук Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия са обещали 80 изтребителя F-16 на Украйна, само че тези самолети ще бъдат доставяни на украинците години наред – а тази година едва ли дойдат повече от 20 т.е. максимум един ескрадрон.

В статията пише, че според изявления на официални лица F-16 поне в началото няма да летят близо до активната фронтова линия в Украйна (например главнокомандващият украинската армия генерал Олександър Сирски каза пред The Guardian поне 25 мили разстояние: Важно ограничение за F-16 пред Украйна, за да не бъдат свалени от Русия) и това поставя под въпрос дали изобщо ще могат да свалят руска щурмова авиация, преди тя да влезе в Украйна. Руснаците използват щурмова авиация за бомбардировки с авиационни бомби: Големият проблем за F-16 срещу най-ефективното руско оръжие в Украйна - умните бомби (ВИДЕО)

Основните проблеми

Важен проблем е, че Украйна има твърде малко ракети „въздух-въздух“ AIM-120, които имат обхват от над 100 мили, но се ползват както от F-16, така и от ПВО системите NASAMS. Съответно, Киев ще трябва да решава за кое оръжие да ползва ракетите. Отделно ще е предизвикателство F-16 да бъдат опазени на земята, от руски удари по украински военни летища – миналата година Русия стреля с "халостни ракети" от система С-400 от Джанкой, Крим, а тези ракети са стигнали чак до Кременчук (на 200 мили разстояние) и украинците предполагат, че това е тест за посрещане на F-16. Оттогава Украйна нанесе множество удари по руски военни цели в Крим. Да се построят бетонни хангари за всеки изтребител е невъзможно – затова ще се залага на камуфлажни мрежи и примамки: Украинските F-16: Русия подсказа с какво оръжие ще се бори да ги сваля (ВИДЕО)

"Решението за доставка на F-16 е стратегическо, броят им не е стратегически", коментира красноречиво украинският президент Володимир Зеленски. А Бека Васер, анализатор в Центъра за нови американски науки, добавя, че относно западната оръжейна помощ за Украйна има вече много ясна негативна тенденция: Украйна има нужда от някакъв вид оръжие веднага, то идва със закъснение и ситуацията на фронта се е променила дотолкова, че ефектът от новото оръжие е вече много малък.

Още: Доставката на F-16 от Белгия за Украйна: Графикът е скандален

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес