Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бурята "Пиа": Самолет едва кацна, ветрове с близо 200 км/ч атакуваха Великобритания (ВИДЕО)

22 декември 2023, 12:00 часа
Реклама

Бурята „Пиа“ създаде истински хаос във Великобритания в навечерието на коледните и новогодишните празници. Вчера, 21 декември, тя предизвика масова отмяна на полети, влакове и фериботи в цялата страна, а днес също се очакват големи проблеми. Бурята постепенно се мести на изток.

Видео в социалните мрежи показа трудното кацане на самолет на пистата на летище, а преди това и разклащането му във въздуха заради силните пориви на вятъра.

Още: Проект: Връщат парите на пътниците в ЕС до 14 дни за отменен полет

Вятър от 185 км/ч спря тока

Прекъснато беше електрозахранването на десетки хиляди домове в Северна Англия, преобърна се камион на магистрала в Манчестър, откъснаха се части от покрива на жилищна сграда в Шефилд.

Порив на вятъра от 185 км/ч е регистриран на връх Кеърнгормс в Шотландските планини, докато националната метеорологична служба предупреждава за ветрове със скорост до 128 км/ч в Северна Шотландия и 88 км/ч в Северна Англия и Северна Ирландия.

Предупреждение за лед и сняг имаше и за Шетландските острови, където училищата бяха затворени, предаде Associated Press.

Проблеми в Нидерландия

Амстердамското летище "Схипхол" предупреди, че "значителен брой полети" ще бъдат забавени или отменени поради силния вятър, след като бурята стигна и до Нидерландия.

Нидерландските власти затвориха редица бариери на големи реки като предпазна мярка поради високите нива на водата.

Предупреждение за шофьорите

22 декември е последният работен ден преди Коледа, в който се очаква милиони хора да се приберат у дома за празника. Властите в Обединеното кралство прогнозират, че от днес до неделя ще бъдат осъществени около 13,5 милиона пътувания с цел почивка - с 20% повече в сравнение с трите дни преди Коледа миналата година.

Шофьорите са призовани да пътуват по възможност преди 11 ч. или след 18 ч. местно време, за да намалят вероятността да попаднат в задръствания.

Още: Три дни без лекари в Англия, отново ще стачкуват

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес