Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Буря съсипа защитата на Кримския мост (СНИМКИ)

01 октомври 2024, 16:41 часа • 1269 прочитания

Бариерите, поставени за защита на Кримския мост от украински нападения, са били изхвърлени на брега след неотдавнашна буря. Това съобщи местният Telegram канал „Кримски вятър“ на 30 септември.

Пластмасови и метални варели, свързани с метални рамки, са били забелязани на плажа в Керч на окупирания от руснаците полуостров. „Местното население ги разглобява и прибира метала, а пластмасовите варели остават на плажа“, гласи информацията на опозиционния канал.

Още: Никакво удовлетворяване на апетита на Кремъл за сметка на Крим: Киев с остър отговор до Полша

Русия опитва да усили защитата на моста, но...

През последните седмици Русия предприе стъпки за укрепване на защитата на Кримския мост. На 26 септември говорителят на Военноморските сили на Украйна Дмитро Плетенчук заяви, че руските сили изграждат нова, но неидентифицирана структура в близост до съоръжението. Той обаче добави, че влошаването на метеорологичните условия с наближаването на зимата ще затрудни завършването ѝ.

„Те постоянно се опитват да поставят нещо ново в Керченския проток, да строят различни хидротехнически или бариерни структури. Но периодично те се оказват на брега след поредната буря“, каза Плетенчук, цитиран от Kyiv Independent.

Ден по-късно бе съобщено, че Русия се опитва да укрепи защитата около Кримския мост с помощта на подводни капани с дронове.

Още: Украински партизани: Кримският мост изживява последните си дни (СНИМКИ)

Киев: "Мостът е незаконен и трябва да се разруши"

Строителството на 19-километровия мост започна след незаконната окупация на Крим през 2014 г. и беше завършено през 2018 г. След като се превърна в ключов маршрут за снабдяване на руските сили след началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, той бе атакуван от украинските сили няколко пъти и беше силно повреден от украински удари през октомври 2022 г. и юли 2023 г.

Понастоящем Кримският мост е предмет на спор между Украйна и Русия в Постоянния арбитражен съд. Говорейки там на 23 септември, посланикът с пълномощия в украинското външно министерство Антон Кориневич заяви, че Русия „иска да вземе Азовско море и Керченския проток за себе си - затова е построила голяма порта на входа им, за да държи международното корабоплаване навън, като същевременно допуска малки руски речни кораби". „Мостът е незаконен и трябва да се разруши“, заяви той.

Киев неведнъж е заявявал, че Кримският мост е легитимна цел и че украинските сили ще направят всичко възможно да си върнат Крим.

Още: Страх: Русия е разположила ПВО система „Панцир-С1“ точно на Кримския мост (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес