Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брюксел изпраща още 500 електрогенератора на Украйна

22 декември 2023, 20:38 часа • 1578 прочитания

Продължаващите брутални атаки от страна на Русия оставиха украинската енергийна инфраструктура уязвима. Изпращаме допълнителни 500 генератора на електроенергия в Украйна, с което общият брой надхвърля 5500, за да осигурим достатъчно енергийни доставки и да поддържаме работата на жизненоважни услуги. Това съобщиха днес от Европейската комисия. 

Още: Испания обеща ПВО и енергийна помощ на Украйна за зимата

Припомняме, че Русия организира мащабни удари по енергийната инфраструктура на Украйна още миналата зима, оставяйки големи части на страната на тъмно и студено. За това, че Москва ще използва подобна тактика и тази година, предупреди още през есента украинският президент. През октомври Володимир Зеленски обяви, че Русия ще се опита тази зима да "унищожи" електрическата система на страната му.

Още: САЩ дават стотици милиони за енергийната система на Украйна

"Сегашното ръководство на Русия винаги прави това, което вече е правила преди. Повтарят всички грешки, които са правили. Повтарят всяко зло. И когато не им се получава, те си мислят, че не са направили достатъчно зло, за да успеят. Толкова е ненормална логиката им, но ние имаме това предвид", каза украинският президент.

Още: Германия отпусна 300 млн. евро на енергийната мрежа на Украйна

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес